Helyi közélet

2016.03.24. 11:21

Új technológia: a salakot tovább ártalmatlanítják Sajóbábonyban

Sajóbábony - Kevesebb salakanyag kerül a hulladéklerakóba, csökken a környezet terhelése.

Sajóbábony - Kevesebb salakanyag kerül a hulladéklerakóba, csökken a környezet terhelése.

Beindította új beruházását az ÉMK Kft. szerdán a sajóbábonyi ipari parkban. A most átadott projekt lényege: a veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása után visszamaradt salakból vasfémet nyerjenek ki. Mint Paulovics József, a projekt menedzsere elmondta: ezen új technológia bevezetésével kevesebb salakanyag kerül a cég által kiépített hulladéklerakóba, így annak élettartama növekszik, ugyanakkor csökken a környezet terhelése.

25 év telt el az első vállalkozásom megalapítása óta. Kiss László.

A szerdai átadóünnepségen Kiss László, a Kiss Cégcsoport tulajdonosa mutatta be az ipari parkot, illetve magát a cégcsoportot, amelynek része – 2000-től – az ÉMK Kft. „25 év telt el az első vállalkozásom, a KIS Kft. megalapítása óta. Ez alatt az idő alatt a hat embert foglalkoztató kisvállalkozás egy közel 500 dolgozót foglalkoztató középméretű cégcsoporttá nőtte ki magát. Tevékenységi körünk kiterjed a szerelőipari, környezetvédelmi, energetikai, laboratóriumi és ügyviteli szolgáltatásokra, továbbá a növényvédőszer-gyártás területére is” – sorolta.

Vasfém

Az új projekt a norvég alap támogatásával valósult meg. A beruházás teljes összege 250 millió forint volt, ebből 160 millió forintot a pályázati forrás biztosított. A munkaterületet tavaly augusztusban adták át.

„Általános irányelvnek tekinthető Európa-szerte, hogy a hulladékokat megpróbálják a lerakástól eltéríteni, ezért hazánkban is új jogi szabályozás lépett életbe a lerakási járulék bevezetésével. Ez ösztönzőleg hat a cégekre, hogy a lerakott mennyiséget csökkentsék, és ennek egyik alternatívája az égetéssel történő ártalmatlanítás” – fogalmazott a projektmenedzser. Hozzátette: „A veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása során azonban, hulladékfajtától függően, 2–30 százalékban keletkezik salak, ami ugyancsak veszélyes hulladék, de tovább már nem hasznosítható, ezért a lerakókba kerül. A salakban azonban jelentős mennyiségű vasfém is található, amely a közel 700 °C-on történő kiégetés után már nem sorolható a veszélyes hulladékok közé, így újrahasznosítható” – magyarázta a projektmenedzser. Azt is elmondta, az eddigi technológia nem volt alkalmas a vasfém eltávolítására, a most indult projekt azonban már igen.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában