Helyi közélet

2016.03.09. 17:59

Szívből élj és szívből nézd a világot

Léh - „A mi óvodánk szerencsés, hogy egy csoporttal dolgozunk, ami erősen biztosítja a családiasságot is.”

Léh - „A mi óvodánk szerencsés, hogy egy csoporttal dolgozunk, ami erősen biztosítja a családiasságot is.”

Ezzel kezdte beszélgetésünket Juhász Szilvia, a Léhi Napköziotthonos Óvoda vezetője. – Így megvalósulhat az a biztonságos családi környezet, amiről egy nagy óvodában valószínűleg sokkal nehezebb gondoskodni. A kis közösség jobban összedolgozik. Nyilván ez más óvodákban is működik, csak nálunk biztos, egyszerűbb, mivel hárman dolgozunk.

Ha a szülőt partnerként kezeljük, nincs probléma és konfliktus. Juhász Szilvia

Mint megtudtuk, a léhi oviban a gyerekek egy osztatlan vegyes csoportban 27-en vannak, 3-tól 7 éves korig.

– Igazándiból itt több generáció, szülő is itt nőtt fel – mondott némileg meglepőt az intézményvezető. – Ismernek minket, a munkánkat mint volt ovisok és mint szülők is. A szülők azok, akik nagy támogatóink. Mindig örülünk, amikor hozzánk jönnek és minket választanak.

Juhász Szilvia megemlítette azt is, hogy a szülő a kulcs annak ellenére is, hogy minden a gyerekért van és minden a gyerekből indul ki.

Családi létben

Az óvodáknak megvannak a heti- és napirendjei. Minden napnak megvannak a maga tevékenységei. Reggel szabad játszás, utána kezdődnek a foglalkozások, ahol általában egy ünnepkörhöz kapcsolódva élnek és dolgoznak a gyerekekkel, és ehhez az ünnepkörhöz igazítanak mindent.

– Most a tavasz, a húsvét és a zöldágjárás időszaka van nálunk – mondta. – Mi egyébként a Waldorf pedagógiai program elemeit használjuk fel, amit a magyar néphagyományőrzéssel ötvözve valósítunk meg. Előtérben vannak a mindennapokban a természetes anyagok. Olyan anyagok, amelyek valós tapasztalást nyújtanak a gyerekeknek. Mindig igyekszünk olyan tevékenységeket kitalálni, amikben a kicsik ugyanúgy részt tudnak venni, mint a nagyok, és csak a segítségadás más és változó akkor. Ahogyan egy virág a bimbótól kezdve nyílik ki, a gyerek sem fejlődhet igazán visszafelé. Szerintem nem létezik visszafelé fejlődés. Egy vegyes csoportnak mindig az a varázsa, hogy a kicsik látják, hogy hová fognak eljutni, a nagyok pedig sokkal szocializálódottabbak lesznek. Ezzel a családi lét is bent van kicsit az oviban.

Komoly a kapcsolattartás

Juhász Szilvia, amikor azt a kérdést kapja, hogy „milyen a jó óvónéni”, csak sablonok jutnak eszébe, de…

– Az a legfontosabb, hogy szívből éljen és szívből nézze maga körül a világot – fogalmazott. – Az a baj, hogy egyre inkább aggyal kell gondolkodni, de szerintem a szív a fontos. A szülőt el kell fogadni! Azért hangsúlyozom gyakran a szülőket, mert a szülő az óvodában és az iskolában is a kulcs. Ha a szülőt partnerként kezeljük, nincs probléma és konfliktus. Ha a gyerek elesik, az otthon is megtörténhet, és nem azért esett el, mert nem vigyáztak rá az oviban. Nálunk komoly a kapcsolattartás a szülőkkel. Mennek különböző kézműves foglalkozásokra, közösen társasjátékokat készítenek. Egyfajta szülőnevelés is folyik a léhi óvodában.

A beszélgetés vége felé az is kiderült, hogy Szilvia 25 éve óvodapedagógus, ebből 21 esztendeje Léhen, és ha nem ezzel a szép hivatással foglalkozna, akkor is csak gyerekek között tudná magát elképzelni, mert neki nincs sajátja.

– Ha nem ezt csinálnám, akkor egy kézművesházat csinálnék, és próbálnám a régi, népi dolgokat visszahozni – mondta. – Összeszedném a verseimet és meséimet, és kiadatnám azokat.


Helyből és Halmajról

Szalánczi Lászlóné Évike Halmajról jár dolgozni. Léhen kezdte pályafutását, és sok generáció örömére jó ideje erősíti a léhi ovit. A dajka néni Kocsis Mihályné léhi. A férje helyben falugondnok, gépkocsivezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában