Helyi közélet

2016.03.30. 15:41

"Nem lehet alapjáraton végezni"

Edelény - Lovagkeresztet kapott az Edelényi Rendőr­kapitányság vezetője.

Edelény - Lovagkeresztet kapott az Edelényi Rendőr­kapitányság vezetője.

„Meglepődtem, de természetesen nagyon örültem a kitüntetésnek” – kezdte a beszélgetésünket Soltész András alezredes, az Edelényi Rendőrkapitányság vezetője, aki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából rendezett belügyminisztériumi ünnepségen magas színvonalú munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozat kitüntetést kapta. Az elismerést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át.

Ez a kitüntetés az egész kapitányság elismerése. Soltész András

1992-től

– A pályám a katonaságnál kezdődött – tudtuk meg Soltész Andrásról. – Gyerekként vonzódtam a repüléshez, olyannyira, hogy Szolnokon a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolára jelentkeztem, majd miután végeztem Taszáron, a katonai repülőtéren dolgoztam fegyverüzemmérnökként. Aztán 1992-ben úgy éreztem, váltanom kell, szerettem volna hazatérni Borsodba. Augusztus 1-én kerültem át a rendőrség állományába, Szendrőben nyomozóként indult ez a hivatásom: az biztos, hogy ott meg lehetett tanulni a szakma minden alapját, fontos rezdülését. Aztán ahogy teltek az évek, előbb bűnügyi csoportvezető, majd őrsparancsnok lettem. Ezután kerültem át Edelénybe közrendvédelmi osztályvezetőnek, majd 2012-től neveztek ki az Edelényi Rendőrkapitányság vezetőjének.

Arra a felvetésünkre, hogy a rendőri pálya tele van kihívásokkal, Soltész András azt felelte: „Ez így van, és természetesen ennek a munkának is megvan a maga szépsége és minden nehézsége. Ez hivatás, ami sok lemondással jár, az biztos, hogy nem lehet alapjáraton végezni. Csak egy példa, ami hirtelen eszembe jut: már összepakoltunk, hogy megyünk strandolni, aztán érkezett egy telefon, és indulnom kellett dolgozni… De szerencsére a szerető és odaadó családom mindenben támogat, és ez a biztos háttér természetesen óriási segítség a mindennapokban is. Azt bátran kijelenthetem, hogy jól érzem magam a munkámban. Nagy kihívás és felelősség is egyben, hogy annak a régiónak a közbiztonságáért felelek, ahol a családom, a rokonaim és a barátaim élnek”.

A kapitányság vezetője arra a kérdésünkre, hogy van-e olyan megoldott ügye, ami kifejezetten megmaradt benne, azt mondta: „Ez most fogós kérdés, de inkább nem is ügyet emelnék ki. Amióta vezetem a kapitányságot, sokat járok közmeghallgatásokra, falugyűlésekre – hiszen 45 település tartozik hozzánk –, ahol a kollégák munkájáról sok elismerést hallok, ez számomra is felemelő érzés”.

Folyamatos kapcsolattartás

A kapitány kiemelte, hogy számára egyébként is nagyon fontos a folyamatos kapcsolattartás és tájékoztatás a lakossággal, melynek például az utóbbi években kézzelfogható eredménye lett, hogy minimálisra csökkent az úgynevezett átutazó trükkös tolvajlások száma. Ugyancsak rendszeres találkozókat tartanak a polgármesterekkel, a társszervekkel – polgárőrség, vadőrök, természetvédelmi őrök –, ahol tapasztalatot cserélnek, a közös ügyeket szervezik.

– Ez a kitüntetés az egész kapitányság elismerése, hiszen a kollégáimmal együtt értük, érjük el a sikereket. Úgy érzem, vezetőként szerencsés vagyok, hiszen szakmailag és emberileg egyaránt kitűnő kollektívával dolgozhatom együtt” – zárta gondolatait az alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában