Helyi közélet

2016.03.07. 09:06

Kis dalocska: „Katát elveszem, este megverem”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Elképesztő a kisiskolások olvasókönyve. A családi erőszakból is ízelítőt kaphatnak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Elképesztő a kisiskolások olvasókönyve. A családi erőszakból is ízelítőt kaphatnak.

– A legutóbbi szülői értekezleten egy feladatot adott nekünk a gyerekek osztályfőnöke. Kérte, próbáljuk meg megoldani, mert se a gyerekek, se a pedagógusok nem boldogultak vele. Keresztnevek találhatók egy táblázatban, és 3 másik nevet kellett úgy elhelyezni az üres helyekre, hogy azok valamilyen szabálynak megfeleljenek. Próbáltuk mindenhogy, névsor szerint, szótagszám szerint, betűszám szerint, de sehogy nem tudtunk rájönni, mi lehet a szabály. Megjegyzem, a kisfiam első osztályos, az ő olvasókönyvéből való a feladat – meséli lapunknak Csernyánszki-Szűcs Edina, aki komolyan aggódik, mert ő is tapasztalja nap mint nap, milyen „furcsaságokkal” van tele gyermeke tankönyve.

A könyv egyébként hemzseg a hibáktól, olyan hosszú és bonyolult mondatokat tartalmaz, ami nem első osztályosoknak való.

Rengeteg hiba

Megkerestük kisfia tanítóját, aki bár kérte, nevét ne írjuk meg, de szívesen elmesélte, mivel kell szembesülniük a gyerekeknek és a pedagógusoknak egyaránt az új, kísérleti tankönyvek használatakor. Az előbb említett példához még annyit fűz hozzá, hogy már a feladat meghatározása is rossz, a tankönyv ugyanis azt írja: „Helyezzétek el a táblázatban a következő fiú- és lányneveket”. A nevek között azonban csak fiúnevek vannak.

– A könyv egyébként hemzseg a hibáktól, olyan hosszú és bonyolult mondatokat tartalmaz, ami nem első osztályosoknak való, hiszen csak néhány hónapja kezdtek olvasni a gyerekek. Az olvasmányokban pedig olyan szokatlan nevek szerepelnek, amelyeket a gyerekek még életükben nem hallottak. Csak néhány példa: Julietta, Töhötöm, Jaksa, Hamza, Jusztin. Katiról vagy Petiről viszont szó sincs – sorolja a pedagógus.

Dohány és pezsgő

Mint mondja, elsőben csak egyszerű tőmondatokat tudnak elolvasni a gyerekek, például olyat, hogy „Mama vásárol”. Ehelyett a következő mondattal kellett megbirkózniuk a gyerekeknek: „Az apamókus, Monyó és az anyamókus, Majsa méregették a fákat Evetkével, a kis mókuslánnyal”.

– Ezt a harmadikosok talán már tudják értelmezni, de az elsősök semmi esetre sem – jegyzi meg a pedagógus.

De az egyszerű mondatokkal sincs minden rendben, mert azoknak meg a tartalma vitatható. Szintén az elsős olvasókönyvből: „Dohányozni tilos! A pezsgő a felnőttek itala”. A tanító szerint ezek a mondatok nem éppen 6–7 éves kicsiknek valók.

– A könyvben olyan sok a hiba, hogy a gyerekekkel hibakeresőt játszunk, pirossal bekarikázzuk a rossz feladatokat. Az pedig szintén nagyon zavaró, hogy az olvasmányok olyan betűket is tartalmaznak, amelyet még nem is tanultunk.

És még egy gyöngyszem, ezúttal a harmadikos olvasókönyvből: A Cifra palota… kezdetű dal harmadik vers­szaka:

Én azt megteszem,/Katát elveszem,/Ő dolgozik, én meg alszom,/Este megverem.

– Állítólag azért került be ez a szöveg a könyvbe, mert székely népdal. Azonban a népi szövegek közül sem való mind a kisgyerekeknek – hangsúlyozza a pedagógus.

Milyen egyszerű!

A Nyelv és Tudomány oldalán Kálmán László közölte a cikkünk elején említett feladat megoldását. Szülők, figyelem, itt a megfejtés!

„A cél az, hogy ne legyen olyan sor, hogy egy bizonyos mássalhangzót minden név tartalmaz. Mivel a második sorban már mindegyik név tartalmaz „r” mássalhangzót, ez kizárja onnan Rudit és Rolandot, tehát oda csak Jusztin kerülhet. A harmadik sorban mindegyik névben van már „l” mássalhangzó, tehát a fennmaradó Rudi és Roland közül oda csak Rudi kerülhet. Így marad az első sorba Roland, ami szintén nem okoz problémát.”

Olcsó húsnak híg a leve?

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet úgynevezett kísérleti tankönyveivel van baj, tudtuk meg az elsősöket tanító pedagógustól. Ezek akkor jelentek meg, amikor bizonyos évfolyamokon ingyenessé váltak a tankönyvek.

– Előnyük, hogy olcsóak, néhány száz forintba kerülnek, de sajnos, szinte használhatatlanok. Én azelőtt az Apáczai Kiadó és a Nemzeti Tankönyvkiadó könyveiből tanítottam, ezek jó könyvek voltak. Jobb szeretném ezeket a mostaniakat inkább a sarokban hagyni – fogalmazott lapunknak nyilatkozva a pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában