Helyi közélet

2016.03.21. 08:41

Hejőcsabai cementgyár - "Ilyen áron nem kell a beígért 300 munkahely!"

Miskolc - A civilek azért küzdenek, hogy ne indulhasson újra Hejőcsabán a cementgyártás.

Miskolc - A civilek azért küzdenek, hogy ne indulhasson újra Hejőcsabán a cementgyártás.

– Bár a közvélemény folyamatosan arról kap tájékoztatást, hogy minden sínen megy a cementgyár újraindításával kapcsolatban, de több egyesület és civil szervezet fellebbezett első, majd másodfokon is a HCM 1890 Kft. egységes környezeti használati engedélye ellen – jelezte F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület alelnöke pénteken azon a környezetvédelmi tájékoztatón és fórumon, melyet Görömbölyön tartott a CementgyárStop Civil Munkacsoport.

Nincs garancia

Az alelnök hangsúlyozta: Miskolc szállóporterhelése jelenleg a cementgyár működése nélkül is meghaladja azokat a határértékeket, amelyek egy új üzem engedélyezéséhez lehetőséget adnának. Tehát a hatóságnak el kellene utasítania egy ilyen mértékű légterheléssel járó tevékenység beindítását. „Most másodfokon bízunk benne, hogy meghallgatásra találnak az érveink, hiszen Steiner Ferenc levegőtisztaság-védelmi szakértő bár kijelentette, hogy a vállalat határértékei tulajdonképpen sokkal kedvezőbbek az egészségügyi határértéknél, de azt is hozzátette, ehhez semmilyen garanciát nem szolgáltat a technológia ismertetése” – vázolta F. Nagy Zsuzsanna. Felhívta a figyelmet: az Európai Unió 2014-ben felszólította Magyarországot, hogy a Sajó völgyében, különösen Miskolcon tegyen meg mindent az ott élők egészségi állapotának védelmében, csökkentse a levegőterhelést. Ha ezt Magyarország nem teljesíti, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat ellene, ami súlyos milliókat jelenthet. Ezenkívül a zajvédelem terén sem állunk jól. Miskolc zajvédelmi térképe szerint a Fogarasi és Pesti út környékén 10 decibellel kellene csökkenteni a zajterhelést, ha viszont elindul a termelés a cementgyárban, az még nagyobb zajjal, porral és rezgéssel jár majd, sorolta a szakember.


A civilek beszámoltak


Arra a kérdésre, hogy szerinte a hatóság ennek ellenére miért adta ki az egységes környezeti használati engedélyt, az alelnök kifejtette:

– Miskolcon hatalmas a nyomás a munkahelyteremtés érdekében, amit abszolút megértünk, tiszteletben tartunk, és minden munkahelyi kezdeményezést támogatunk. Azt a támadást, hogy mi a munkahelyek ellen vagyunk, nem fogadjuk el, hiszen nem szóltunk a Takatánál, a Boschnál, sőt azok indulásakor nem is állt össze a munkacsoport. Most azonban 300 munkahely jönne létre úgy, hogy az százezrek egészségét veszélyeztetné. Ilyen áron nem kell a munkahely!

Saját bőrén

Dr. Hajas Sándor főorvos elöljáróban megjegyezte, ő Hejőcsabán él, és sok-sok évig saját bőrén tapasztalta a cementgyár „áldásos” tevékenységét. Mint mondta, értékeli a miskolci önkormányzat fáradozását a szennyező források felszámolása érdekében (új buszok, fűtéskorszerűsítés), de úgy gondolja, hogy ebbe a képbe a cementgyár újraindítása nem illik bele, mivel Miskolc már így is az egyik legszennyezettebb levegőjű város. A főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unióban az Észak-magyarországi régióban történik a legtöbb rákos megbetegedés.

Dr. Megay Róbert ügyvéd a hejőcsabai cementgyár újraindításának engedélyezési eljárásáról beszélt részletesen. Kiemelte: a HCM által üzemeltetni kívánt cementgyár környezetszennyezése több mint háromszorosa lenne a korábban, a Holcim által üzemeltetett gyárnak. A Holcim annak idején napi 50 tonna hulladékot égetett egy kemencében, a HCM viszont 162 tonna hulladékot égetne két kemence üzemeltetésével.

Vélemény

Egy hejőcsabai asszony a fórumról (kérte, a nevét ne írjuk meg):

Közel lakom a cementgyárhoz, aminek a működése alatt sokat szenvedtünk a por és a szenny miatt. Ha most megint szemetet és gumit akarnak benne égetni, akkor újra szenvedhetünk. A közlekedés miatt egyébként is nagy a zaj és szennyezett a levegő, úgyhogy egyáltalán nem örülnék, ha újra termelne a gyár. A munkacsoport munkájának nagyon örülök.

„Engem biztat a siker”

Ambrus Gyöngyi Kistokaj polgármestere települése lakóit képviseli a munkacsoportban, de mint fogalmazott, ugyanúgy fontos számára Martinkertváros, Görömböly, Tapolca, Hejőcsaba, Szirma és Avas-dél, hiszen mindannyiukat ugyanaz a probléma érinti.

– Én annak a híve vagyok, hogy olyan üzemek létesüljenek Miskolcon, amelyek nem terhelik tovább a környezetünket. Engem biztat az a siker, amit már egyszer elértünk. 1999-ben, amikor az akkori cementgyár engedélyt kapott a gumiégetésre, akkor Kistokaj önkormányzata összefogott egy civil szervezettel, valamint Miskolc önkormányzatával, és pert indítottunk, amit meg is nyertük. Az a legfontosabb, hogy kiálljunk a jogainkért, senkit sem bántva és vádolva, de megteremtve az egészséges környezetet magunk körül – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában