Helyi közélet

2016.03.15. 18:50

Március 15. - „És most itt állunk szabadon”

Miskolc - Tolcsvay Béla énekelte a Nemzeti dalt a miskolci ünnepségen.

Miskolc - Tolcsvay Béla énekelte a Nemzeti dalt a miskolci ünnepségen.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a hosszú hétvégén megyeszerte. A miskolci, városi ünnepséget és koszorúzást kedden tartották a Petőfi téren, ahol Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mondott ünnepi beszédet. Úgy fogalmazott: „Bár a történelem során forradalmainkat és szabadságharcainkat sorra leverték, de jöhetett bármilyen megtorlás, a magyar nemzetet nem sikerült megtörni. Felemelt fejjel, büszkén tekinthetünk bármelyik nép szemébe. Itt állunk szabadon, ránk kényszerített politikai nyomás nélkül, és szabadon ünnepelhetünk. Ma szabadon választhatunk, egyenlőek vagyunk a törvény előtt, szabadon bírálhatunk bárkit, mert szabad a sajtó és szólásszabadság van. Ez így jó, így helyes, így igazságos” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: „A feladatunk ma nem más, mint őrizni hazánk szabadságát, függetlenségét, keresztény európai értékeit, de csakis magyar kultúráját.” ​

Hóvirág

A megemlékezésre eljött Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző, énekes, aki az öccse, Tolcsvay László által megzenésített Nemzeti dalt énekelte el az összegyűlteknek. Az ünnepség után szívesen beszélgetett velünk.

– Mi a budai várnegyedben születtünk, és Táncsics Mihály egykori börtöne mellett volt az iskolánk. Emlékszem, minden március 15-én hóvirágot helyeztünk el Táncsics emléktáblájánál. De akkor még melegebb volt – meséli nevetve az énekes, utalva a tegnapi hidegre és havas esőre. Hozzáfűzte: számára március 15-e mindig az ifjúságot, az újat akarást jelentette, de természetesen a hagyományok tiszteletét is.

A ’70-es években megzenésített és azóta töretlen népszerűségnek örvendő Nemzeti dallal kapcsolatban pedig megjegyezte: Túl jól sikerült. Öccse nagyszerűen rátalált a dallamra, Petőfinek pedig nagyon jó ez a verse, a lelkeket meggyújtja – fogalmazott az énekes.

Magyar szabadság

Március 15-éről kérdeztük az ünnepség résztvevőit is. A díszmagyarba öltözött Vitéz Csűry Csaba a Vitézi rend képviseletében érkezett a koszorúzásra.

– Ez a nap a magyar függetlenség és a magyar szabadság napja. Ez ma is aktuális az Európai Unión belül, amit fontos hangsúlyozni – mondja.

Buda Zsuzsanna 7 és 9 éves gyermekével érkezett a Petőfi térre. – Itt az ideje, hogy a gyermekeim is tudják, miért veszünk fel március 15-én ünneplőruhát. Megpróbálom lefordítani nekik az 1848/49-es történelmi eseményeket – hangsúlyozza.

Gazdus István minden évben részt vesz a városi ünnepségen. Megjegyzi: függetlenül attól, hogy milyen színű az önkormányzat, hiszen nemzeti ünnepünkről van szó.

– Nekem az a tapasztalatom, hogy a hagyományokat nem ápolják eléggé a magyar emberek. A gyerekeket nem a plázákba kellene vinni, hanem az ünnepi megemlékezésekre. Az iskolákban is komolyan kellene foglalkozni a történelmi hagyományainkkal – sorolja.

Az ünnepi műsor és koszorúzás után a résztvevők felkeresték Miskolc 1848/49-es emlékhelyeit, majd az Erzsébet téren gyűltek össze, ahol Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mondott beszédet.

A Szent István térre tervezett családi programokat és előadásokat az eső miatt a Művészetek Házában tartották meg.

„Felelőtlenül rombolják a bizalmat”

– Hősök, igazi forradalmárok voltak 1848 fiataljai, a jó ügyért harcoltak, a „teremtő” szabadságért, a polgári Magyarországért – mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján Encsen, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés kihelyezett ülésén.

A miniszter úgy folytatta: „a forradalmat és a szabadságharcot emberek csinálták, csinálják, családapák, napszámosok, forradalmárok”. Hozzátette, 1848 fiataljai hősök voltak, igazi forradalmárok.

A miniszter azt mondta, ma Magyarország „jövője nem az utcán, nem Budapesten dől el, hanem mindenütt, elsősorban a magyar iskolákban. Azok, akik most egy „gonosz kormány” szándékos kár­okozásáról beszélnek, „nemcsak valótlant állítanak, hanem felelőtlenül rombolják gyermekeink bizalmát. „Azt a bizalmat, ami nélkül nincs jó köznevelés” – fogalmazott Balog Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában