Helyi közélet

2016.03.14. 19:05

„Egy biztos, ma már nem hagynám magam”

Miskolc - Ne legyen áldozat! Védje meg magát Wing Tsun Kung Fuval! – kimondottan nőknek hirdetett programot az Észak-Magyarország.

Miskolc - Ne legyen áldozat! Védje meg magát Wing Tsun Kung Fuval! – kimondottan nőknek hirdetett programot az Észak-Magyarország.

Eta néni szeretett volna fiatalok közt lenni és kipróbálni valami új sportot, ezért jelentkezett az Észak-Magyarország által meghirdetett ingyenes önvédelmi képzésre, amelyet szombaton tartottak szerkesztőségünkben. Szombaton szakemberek mutatták meg a legfontosabb fogásokat szerkesztőségünkben a nem kevés érdeklődő hölgyek­nek. S hogy mi indokolta, hogy belevágjunk? Nem csekély problémáról van szó: az adatok szerint élete során minden negyedik nő áldozattá válik.

Megtámadták, elszaladt

Hetvenéves, de minden nap tornázik, sőt kortársainak maga is tart edzést. A Wing Tsun Kung Fu azonban valami más, hiszen a mozgás mellett azt is megmutatja, hogyan védhetik meg magukat a nők. Eta néni elárulta, egyszer a Népkertnél megtámadták, akkor elszaladt. Most reméli, soha nem lesz szüksége a szombaton tanult önvédelmi gyakorlatokra, de azért büszkén mondta:

„Egy biztos, ma már nem hagynám magam.”

Nem most először hirdettük meg ezt a képzést először, két évvel ezelőtt is volt már ilyen, a 23 éves Gréta akkor jelentkezett a tanfolyamra. Annyira megtetszett neki ez az edzésfajta, hogy folytatta, ma már hetente háromszor-négyszer jár Wing Tsun Kung Fu-ra. „Akkoriban költöztünk be vidékről Miskolcra, és azt éreztem, ki akarok szabadulni a négy fal közül, és nem árt, ha a lakótelepen, ha kell, meg tudom védeni magam. A városi közbiztonság miatt féltem egy kicsit, gondoltam, nem árt, ha járok ilyen edzésre” – mesélte. Azt is elmondta, azóta sokat fejlődött, az önbizalma nőtt, ezért minden nőnek ajánlja.

– Nem árt, ha tudjuk, hogyan védjük meg magunkat, sok veszély leselkedik ránk manapság. Ezek könnyen elsajátítható gyakorlatok a nők számára is, hiszen egy apáca fejlesztette ki – tette hozzá.

Természetesen egy félnapos képzés nem elég, hogy minden fogást elsajátítsanak a hölgyek, sokkal inkább csak betekintést ad ebbe a harcművészetbe – mondta Simon László instruktor.

– Fontos tudnunk, hogy mindenünk megvan az önvédelemhez, két kéz, két láb, mi azt mutatjuk meg, ezeket hogyan lehet használni – fogalmazott.


Minden negyedik

Mennyire van szükségük önvédelemre a nőknek? „Az adatok szerint minden negyedik nő valamilyen módon áldozattá válik élete során. Ez nagyon nagy szám, de gondoljunk bele, ez csak az az adat, ami nyilvánosságra kerül, sokan el sem jutnak a rendőrségig” – válaszolta Simon László.

Több, mint egy újság

A szlogenünk: az Észak több, mint egy újság, azaz plusz előnyöket kínálunk olvasóinknak – mondta Peitl Róbert, az Észak-Magyarország marketingvezetője, amikor arról kérdeztük, miért szervezte lapunk a képzést. Hangsúlyozta: az olvasóinknak kínált kulturális és szabad­idős tevékenységek mellett igyekszünk a társadalmi felelősség­vállalásból is kivenni a részünket.

Példaként említette az iskolakezdések idején meghirdetett „Az Észak vigyáz a gyerekekre!” programot. „Mivel veszélyes világban élünk, szükséges, hogy segítsünk olvasóinknak, akár abban is, hogy meg tudják védeni magukat” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában