Helyi közélet

2016.03.24. 21:21

Államtitkár: pénzügyi intézmények is nyújthatnának postai szolgáltatást kistelepüléseken

Budapest - A Miniszterelnökség államtitkára szerint jelentős megtakarítással járna, ha pénzügyi intézmények is nyújthatnának postai szolgáltatásokat egyes, tízezer lakos alatti településeken - erről az államtitkár csütörtökön beszélt az MTI-nek.

Budapest - A Miniszterelnökség államtitkára szerint jelentős megtakarítással járna, ha pénzügyi intézmények is nyújthatnának postai szolgáltatásokat egyes, tízezer lakos alatti településeken - erről az államtitkár csütörtökön beszélt az MTI-nek.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára az MTI-nek csütörtökön elmondta: a parlamentnek szerdán benyújtott törvénymódosító javaslat szerint a Magyar Posta szolgáltatási díj fejében pénzügyi intézményeknek is átadhatná a postai feladatok ellátását olyan településeken, ahol nagyon alacsony a működő postahivatalok kihasználtsága. A lépés a már hosszú ideje működő Posta Partner Program minőségi folytatásának is tekinthető, a nemzetközi gyakorlat figyelembevételével.

Mint mondta, adottság, hogy az érintett kistelepüléseken leginkább a takarékszövetkezetek vannak jelen, nem pedig a kereskedelmi bankok fiókjai. Úgy vélte, a takarékszövetkezeteknek sok más feladata is van ezeken a településeken, egyebek mellett közvetítik a nagyvárosokban már megszokott pénzügyi szolgáltatásokat az ott lakóknak.

Németh Lászlóné szerint nagy költséget jelent az országszerte 2700 helyen megtalálható postahivatalok fenntartása. Hozzátette: számos olyan hely van, ahol naponta 4-5 ember megy be a hivatalba, ezeket a saját fiókokat nem feltétlenül ésszerű fenntartani. Olyan modellt kell kialakítani, ahol a postai és pénzügyi szolgáltatások száma nem csökken, sőt bővülni tud, ellenben a működtetés költségei csökkennek.

Az államtitkár elmondta: a hagyományos postai levélforgalom Magyarországon és világszerte is csökken, évente 5 százalékkal, valamint a csekkforgalomban is csökkenő tendencia van a korszerűbb fizetési lehetőségek megjelenésével.

Kiemelte: a Miniszterelnökség vezetésével elindult a költségvetési szervek működési költségeinek racionalizálása, a bürokráciacsökkentésnek és a hatékonyságnövelésnek azonban az állami vállalatoknál, így a postánál is érvényesülniük kell.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában