Helyi közélet

2016.03.04. 14:57

Ahol a dukát dukál, azaz itt van Hegyalja „pénze”

Mád, Hajdúnánás, Tokaj, Golop - Mostantól hivatalosan is forgalomba került a Tokaji dukát.

Mád, Hajdúnánás, Tokaj, Golop - Mostantól hivatalosan is forgalomba került a Tokaji dukát.

A „Kiemelt turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című projekt keretében bocsátották ki Tokaj-Hegyalja helyi pénzét, a Tokaji dukátot, amelyet Mádon mutattak be csütörtökön délután.

Negyedikként

– Tokaj-Hegyalja a negyedik azok sorában, akik úgynevezett helyi pénzt, hivatalos nevén forgatható utalványt vezettek be – mondta köszöntőjében Tatárka József, Mád polgármestere, aki az ötletgazdája volt a Tokaji dukát létrejöttének.

– Mint minden kezdeményezésnek, ennek is csak annyi lesz a hozadéka, amennyit sikerül megvalósítani belőle. Az a fontos, hogy Hegyalja 27 településén minél több elfogadóhely jöjjön létre. Lesz vele egy kis munka, egy kis törődés, de hosszú távon biztosan meg fogja érni.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere elmondta, a város saját pénze jelenleg már közel 100 partnernél, több mint 200 elfogadóhelyen van jelen a településen.

– A tapasztalataink azt mutatják, ezek a helyi pénzek akkor működnek jól, ha az önkormányzat is mellé áll. Hajdúnánáson egyre gyakoribb, hogy a hivatalos befizetni valókon kívül a Bocskai koronával fizetnek az emberek. Ez nem csupán gazdasági erőt ad, de közösségépítő hatással is bír – mondta Szólláth Tibor.

Az első vevők

A Hajdúnánási Holding Zrt. vezérigazgatója, dr. Horváth Tibor beszédében elmondta, egy valódi közösségi összefogás eredménye a most már hivatalosan is forgalomban lévő Tokaji dukát. A Hajdúnánási Holding Zrt. a közeljövőben az összes tokaj-hegyaljai önkormányzatot és a vállalkozókat is meg fogja keresni, hogy minél szélesebb körben elterjedjen ez a helyi fizetési eszköz.

Ezt követően dr. Horváth Tibor és Tatárka József aláírta az első megállapodást, így csütörtöktől a mádi önkormányzat is a Tokaji dukát forgalmazójává vált.

Az első dukátok is gazdára találtak az eseményen, az első két vevő – akik az összes címletből vásároltak, azaz összesen 38 500 Tokaji dukát gazdái lettek – Tatárka József, Mád polgármestere és Kiss Lajos, Golop polgármestere volt.

- ÉM-BG -


A helyi fizetési eszközök

A helyi pénzek, hivatalos nevükön forgatható utalványok készpénz-helyettesítő fizetési eszköznek és értékpapírnak nem minősülő, átruházható és többször felhasználható, papír alapú fizetési eszközök, amely áruk vagy szolgáltatások ellenértékének a kiegyenlítésére szolgálnak.

Ma Magyarországon négy helyi pénz létezik: Sopronban a Soproni kékfrank, Veszprém megye déli részén a Balatoni korona, Hajdúnánáson a Bocskai korona és Tokaj-Hegyalján a Tokaji dukát.

A helyi pénzek ugyanannyi forintot érnek, amilyen címletben fizetnek velük. A Tokaji dukát az összes Magyarországon forgalomban lévő papírpénznek megfelelő címletben vásárolható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában