Helyi közélet

2016.02.17. 18:36

"Van még bennünk bőven potenciál"

Onga - Birs-, mandarin- és agárdi győzelem a Quint­essence VII. Pálinka­versenyen.

Onga - Birs-, mandarin- és agárdi győzelem a Quint­essence VII. Pálinka­versenyen.

Hazánkban évek óta az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessenc­e Pálinkaversenyre érkezik a legtöbb nevezett minta. Az idén sem volt ez másként, hiszen rekordszámú pálinka és párlat mérette meg magát az immár hetedik alkalommal megrendezett versenyen. Magyarországon eddig még soha egyetlen egy pálinka- és párlatmegmérettetésre sem neveztek 1132 mintával.

Látja, miben fejlődhetnek

– Őszintén megmondom, engem is meglepett, hogy sikerült a tavalyi nevezési számot is felülmúlnunk – tekintett vissza Takács László, a verseny főszervezője. – Ami külön öröm, hogy megduplázódott a magánfőzők jelentkezése, illetve hogy az ország legerősebbnek számító kereskedelmi főzdéje, az Agárdi Pálinkafőzde is eljött megméretni magát és feltétel nélkül elfogadták az itt elért minősítéseiket. Azt is kijelenthetem, hogy óriásit erősödött a minták minősége, így ezáltal idén még nehezebb volt igazán jó minősítést szerezni.

A versenyigazgató mindehhez hozzátette, azt is látja, hogy még többet tehetnek az egységesebb bírálatért, így már tavasszal megindítják a bírálóképzést, mely tíz alkalomból áll. „Ezekre a tréningekre már most is van előzetes bejelentkező, több nagy főzde is képviseltetni fogja magát, illetve Londonból is van érdeklődő, aki már minden alkalomra lefoglalta a repülőjegyeit…”

– Az is biztos, hogy erősíteni fogjuk a nemzetközi bírálói vonalunkat is – folytatta Takács László. – Terveink szerint jövőre négy vagy öt zsűritag fog érkezni az Ausztriában megrendezendő Destillata bírálói közül, ez a viadal a világ három legerősebb pálinkaversenyében benne van.

Idén az is újdonság volt, hogy a viadalnak kétnapos volt a „záróakkordja” a lillafüredi Palotaszállóban. Az első napon a nagyaranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai egy fogadáson választották ki a közönségdíjas pálinkát dr. Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke, a pálinkaverseny fővédnökének vezetésével. Másnap szakmai előadások után a verseny ünnepélyes eredményhirdetése következett, és a rendezvényt pálinkabál és gála zárta, melyet több száz pálinkabarát tisztelt meg jelenlétével.

– Tavaly már éreztük, hogy kinőttük magunkat, így ez a „kétnapos” döntésünk beigazolódott és jövőre is így lesz – mondta Takács László. – S hogy mit várok a nyolcadik viadaltól? Bízom benne, hogy az ezres mintaszámot ismét el tudjuk érni, illetve hogy 25 százalék alá kerül a bírálatok végén a nem érmes pálinkák száma, mert ez ismét minőségi javulást jelentene. Már azon dolgozunk, hogy a verseny anyagi alapjait szélesebbre nyissuk, mert ez is a javulás és fejlődés alapja. Tény, hogy immár az ország legerősebb viadalává nőttük ki magunkat és bizony, hogy ezt megtartsuk, ezen a téren erősödnünk kell.

Több dolog motiválja

Takács László arra a felvetésünkre, hogy mi motiválja a folytatásra, azt mondta: „Több dolog. Egyrészt azoknak az embereknek a segítsége és hozzám hasonló mentalitása, akik évek óta önzetlenül segítenek és háttérmunkájukkal oroszlánrészt vállaltak abban, hogy idáig eljutottunk: itt szeretnék nekik nagy köszönetet mondani. Másrészt 2010-ben elkezdtünk valamit, ami kinőtte Onga, a megye, majd Magyarország határait is. De még mindig azt látom, hogy tudunk és van is miben fejlődni, van még bennünk potenciál. Szóval csinálni kell tovább”.

 


A verseny nagydíjasai

  • Közönségdíjas pálinka/párlat: Pataki Attila mandarinpárlata.
  • Legjobb magánfőző: Pavlicsek Csaba.
  • Legjobb bérfőzető: Pucsok Sándor.
  • Legjobb bérfőzde: Mámor Pálinkaház Kft. – Felsőzsolca.
  • Legjobb kereskedelmi főzde: Agárdi Pálinkafőzde Kft.
  • A Quintessence VII. Pálinkaverseny legjobb pálinkája: Pucsok Sándor birs­pálinkája lett.



    A legjobb szakemberek

    „Nagyon jól szervezett, korrekt, áttekinthető, pontos és profi háttérmunkával alátámasztott a bírálat, amit egy speciálisan erre fejlesztett szoftver segít – mondta a versenyről Lovassy György nemzetközi pálinkabíráló, számos hazai – közte a Quintessence Pálinkaverseny – zsűri elnöke. – Nincs lehetőség, és nincsenek érdekek a pálinkák eredményeinek befolyásolására. A lehető legjobb szakmai háttérrel rendelkezik, ahol világszinten is az élvonalba tartozó know-how befektetésével felépített, folyamatosan fejlesztett bírálórendszerrel, a legjobb szakemberek értékelik a benevezett mintákat. A gyönyörű, ünnepélyes díj­átadó keretében egy életre szóló élmény a nyereményeket átvenni. Röviden: minden szempontból a közép-kelet európai régió kimagaslóan legjobb párlatversenye!”


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában