Helyi közélet

2016.02.17. 09:38

Színház a szabad ég alatt Miskolcon

Miskolc - Az életveszélyessé vált tetőt lebontják, a pótlásáról még nem született döntés.

Miskolc - Az életveszélyessé vált tetőt lebontják, a pótlásáról még nem született döntés.

Hamarosan bontják a Nyári Színház tetőszerkezetét, tudtuk meg Béres Attilá­tól, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójától. A hír lényegesen jobb, mint első pillanatban hangzik, hiszen korábban olyat is hallottunk, hogy a teljes Nyári Színház menthetetlen, bontani kell.

– Ez utóbbiról szó sincs – mondta a színidirektor –, csak a tetőszerkezetet kell bontani, a finanszírozásról sikerült is megállapodnunk a fenntartó miskolci önkormányzattal. Ha lebontatjuk, használható marad a színház, nyáron már előadásokat is tudunk ott tartani.

Kérdeztük, várható-e, hogy újra befedik, de Béres Attila megjegyezte, erről pillanatnyilag szó sincs, csak a bontásról született megállapodás.

– Ez az első lépés, a későbbieket meglátjuk.

15 évre készült

A színigazgató hangsúlyozta, a Szegedi Szabadtéri Játékokat is a szabad ég alatt tartják, ott is élvezhetőek tető nélkül a nyáresti előadások, itt sem lesz másként. Az operafesztivál néhány előadását – akárcsak az elmúlt években – tartják majd ott, esetleg egy másik előadást is (amelyet a következő évadban bevisznek a Nagyszínházba), de erről még nem született döntés.

A bontási munkálatok megközelítőleg 20 millió forintba kerülnek majd, ezt önkormányzati forrásból és biztosítási költségekből fedezik.

Arról, hogy a Nyári Színház tetőszerkezete életveszélyessé vált, tavaly júniusban írt lapunk. Akkor Szabó Máté megbízott igazgató az okokról annyit mondott: az 1992-ben eredetileg 15 évre gyártott tetőszerkezet elöregedett. „Erodálódott, több helyen meghibásodott, deformálódott, de azt gondoltuk: ha nem nyitjuk ki a ponyvát, még kitart idén”, részletezte. Elmondta, az Operafesztivál Kft. ügyvezetőjével, Kesselyák Gergellyel közösen felkértek egy szakértőt, nyilvánítson véleményt. E szerint azonban a csökkentett verzióban sem szabad használni a játszóhelyet. A meghirdetett előadásokat a nézők a Nagyszínházban nézhették meg. Szabó Máté hozzátette: komoly gondolkodás folyik a Nyári Színház befedéséről.

Bodonyi Csaba Ybl- és Széche­nyi-díjas építész volt a színházi rekonstrukció és a Nyári Színház tervezője.

Mozgatható tető

Megtudtuk tőle, a színházban már régen gondolkodnak fix, mozgatható tető beépítésén, árnyékolható résszel, ezzel esőmentessé, fűthetővé lehetne tenni, és az előadásokat sem kellene túl későn, este 9-kor kezdeni a sötétedéshez igazodva. Akár új ponyvatetőben, akár mozgatható, könnyű szerkezetű tetőben gondolkodna később a teátrum, megoldható lenne, mert a négy vasbeton tartószerkezetet nem kell bontani. Az új tető költsége Bodonyi Csaba szerint százmilliós nagyságrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában