Helyi közélet

2016.02.12. 16:44

Nekrológ: Koleszár Lajos gyors léptei

Miskolc - Most, hogy elment, hirtelen erősebbek lettek a róla őrzött képek. Gyors léptei, merthogy pörgősen közlekedett. Mindig. Humora, ami a legkétségbeejtőbb helyzetekben mutatkozott meg igazán. Komoly mondatai és mosoly a szemében.

Miskolc - Most, hogy elment, hirtelen erősebbek lettek a róla őrzött képek. Gyors léptei, merthogy pörgősen közlekedett. Mindig. Humora, ami a legkétségbeejtőbb helyzetekben mutatkozott meg igazán. Komoly mondatai és mosoly a szemében.

Egészség, egészségügy, kórház. Bármivel kezdődött is a beszélgetés, jelenlétében mindig erre kanyarodott a beszélgetés. Miért is? Mert egész élete erről szólt. Sokgyerekes családban nőtt fel, ahol mindennap saját bőrén érezte az élet keménységét, de megtanulta és egész életében hordozta magában a többiek iránti felelősségérzet kötelességét is. És nem csak a családban, hanem minden emberi közösségben, ahová csak a sors sodorta.

„Senkit nem hagyhatunk magára” – mondogatta sokszor. És tetteiből mindig ez sugárzott. Akkor is, amikor kórházigazgató volt, akkor is, amikor országgyűlési képviselőként intézményéért, városáért harcolt. A sikerek érdekében mindig a közmegegyezést kereste. Törvények meghozatala előtt rendre összehívta a szakmát: orvosokat, ápolókat, védőnőket; hallani akarta véleményüket. A pártok fölötti egyezségeket is fontosnak tartotta, de azzal a feltétellel, hogy első a beteg, a kórház és a város érdeke. Kapcsolatainak köszönhetően miniszterelnökök, miniszterek jártak a kórházban. „Láttatni kell velük, hogy hogyan élünk vidéken! Könnyebben tudunk lobbizni érdekeinkért, ha látták, hogy miről beszélek!” – mondogatta.

Munkájának eredményeként, amit ő mindig csapatmunkának mondott, lassan megújult kórháza, ma már mondhatjuk, szerelme és élettere. Szűrőbuszok járták a várost, mert mint mondta: „a buszig saját akaratból elsétálnak az emberek, de az SZTK-ba már csak mint betegek mennek el!”

A közéletben is hasonlóképpen gondolkodott. Haláláig kitartott az általa választott baloldali értékek mellett. Az emberek gondjainak ismeretét a politika első lépcsőjének tartotta. Semmibe nézte a pénzhajszoló életmódot. Hitt a családban, a közösségek erejében. Hitt a város kórházában, Miskolc erejében. Visszavonultan is lelkesen búvárkodott a múltban, keresve azt, ami a múltból erőt adhat a jelennek.

Aztán tegnap örökre távozott. Úgy, ahogyan élt. Gyors léptekkel. Nyugodj békében igazgató úr, emléked megőrizzük, Lajos!

Káli Sándor


Miskolc - Elhunyt dr. Koleszár Lajos volt országgyűlési képviselő (MSZP), a Semmelweis Kórház nyugalmazott igazgatója.

Miskolc - Életének 68. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Koleszár Lajos, az MSZP volt országgyűlési képviselője, a miskolci Semmelweis Kórház egykori igazgató-főorvosa, szakmai igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában