Helyi közélet

2016.02.11. 16:00

Köznevelési kerekasztal - „Még az érzékeny témák is előkerültek”

Budapest, Miskolc - Valami elkezdődött. A Herman Ottó Gimnázium pedagógusai bizakodóak.

Budapest, Miskolc - Valami elkezdődött. A Herman Ottó Gimnázium pedagógusai bizakodóak.

Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója is részt vett a köznevelési kerekasztal alakuló ülésén. Mint arról korábban írtunk, az igazgató azért kapott meghívást, mert az általa vezetett gimnázium tantestületének nyílt levele vezetett tulajdonképpen a múlt heti, miskolci tüntetéshez. Ezen a pedagógusok, a szülők és a diákok az oktatás reformját követelték. Madarász Péter a köznevelési kerekasztal ülését lapunknak úgy jellemezte: konstruktív tárgyalás volt. Minden olyan téma előkerült, amit a nyílt levélben megfogalmaztak, még az érzékeny témák is.

– Ez egyébként nagyon meglepett – fogalmazott az igazgató. – Az ülés fontos eredményének tartom, hogy megfogalmazódtak az azonnal megoldandó feladatok, és hogy különböző munkacsoportok jöttek létre, melyek munkájába más szakmai szervezeteket is be lehet majd vonni. Az az ülésen egyértelművé vált, hogy szükség van az oktatás reformjára.

Az igazgató hozzátette: a köznevelési kerekasztal kéthetenként ülésezik majd, ő is részt vesz ennek munkájában. Úgy érzi, nagy feladat előtt áll, de véleménye szerint a Herman gimnázium tantestülete felelősséggel indította el a változásokat.

Közös nevező

A kerekasztal ülése után a parlament oktatási bizottságának ülésére sietett az igazgató, melyen részt vett Pilz Olivér, a Herman gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke is. Ő úgy értékelt:

– Lehetünk bizakodóak. A politikai pártok képviselői jelezték, igyekeznek az oktatás ügyében közös nevezőre jutni. Ez nagyon hasznos lenne, hiszen az oktatási rendszer átalakításával olyan konszenzuson alapuló megoldást kellene találni, hogy utána hosszú évekig ne kelljen hozzányúlni a rendszerhez. (Leszámítva a tudomány fejlődésével együtt járó tananyag-változtatást.) Mindezt főleg a gyerekek érdekében kell megtenni – fogalmazott Pilz Olivér. Jelezte: – Az mindenképpen kedvező, hogy az oktatásról most már minden párt beszél, és remélem, felül tudnak emelkedni pártpolitikai érdekeiken. Felvetődött az is: parlamenti vitanapokat tartanak majd az oktatásról, de a képviselők megállapították, szakmai kérdésekben a szakembereket kell megkérdezni. Majd meglátjuk, mi lesz a vége – jegyezte meg végül az elnök.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában