Helyi közélet

2016.02.11. 09:29

Erdőhorvátiban szerdán a kicsi nagyobb lett még a nagynál is

Erdőhorváti - Erdőhorvátiban egész este pakolták a homokzsákokat.

Erdőhorváti - Erdőhorvátiban egész este pakolták a homokzsákokat.

Józsi elindult az édesanyjától lefelé a faluba, de egy vízátfolyáson lefulladt a kocsija. Kitolták, lejjebb elindult a gép, egy másik úton próbált visszamenni, de ott meg defektet kapott. Mindezt a feleségének mondja, aki a Kis- és a Nagy-Tolcsva-patakok találkozásánál áll a hídon, és nézi a vizet. A két méter mély mederben általában tíz-húsz centisen csordogálnak a patakok, most azonban az egész napos eső áldásaként már a partot kóstolgatja az áradat.

Jött a víz

Este hat órakor folyamatosan hömpölyög le a Kis-Tolcsva, amely most meghazudtolja a nevét és a nagynál is nagyobb. A helyiek mondják, amilyen pici a patak, olyan nagy a vízgyűjtő területe, egészen Regéctől hozza le a vizet a Nagy-Tolcsvába, ami továbbviszi azt a Bodrogba.

Több fát vágnak ki az erdőben, mint amennyit telepítenek. Nincs gyökér, ami megfogja a vizet.

– magyarázzák az erdőhorvátiak.

Takács Gábor polgármester folyamatosan járja a patak partját, nézi, hol kell még zsákolni.

– A katasztrófavédelemtől már kijöttek, a tűzoltók is megérkeztek, az emberek folyamatosan töltik a zsákokat – mondja. – Szerencsére a harmadik patakunk, az Egres, ami Komlóskáról hozza le a vizet, nem áradt meg, attól nem kell tartanunk, de a Nagy-Tolcsva még csak este tetőzik a Hutákban, és jó néhány óra, mire ide leér. Lehet, csak éjfélre ér le, így nem tudjuk, mekkora vízre kell este számítanunk. Mindenesetre megtesszük, ami tőlünk telik, még hoznak egy homokszállítmányt, remélem, nem lesz rá szükség.

Viszonylag nyugodtan

A hídnál a bámészkodók viszonylag nyugodtnak tűnnek. Mitől féljenek, ősszel kotorták újra a medreket, Tolcsván már régebben elkészült az új meder, talán csak nem duzzaszt onnan vissza. A 2010-es árvizet emlegetik, amikor hatszor öntötte el a falut a víz, az orvosi rendelőnél derékig lehetett benne járni.

Az egyik asszony meséli, még szerencse, hogy a hó már elolvadt, ha az is rájuk jön, akkor biztos megint elönti az ár a falut. Néhány pincébe, garázsba így is be fog „köszönni” a patak.

A polgármesteri hivatalban szerdán este már a jegyzőkönyvet írja két asszony. Az egyikük mondja, arra sincs ideje, megkérdezze a férjétől, otthon mi a helyzet. Az biztos, hogy a pincében volt legutoljára, onnan pakolt kifelé, ha megérkezik a víz, ne csináljon nagyobb kárt. Évek óta telente gumicsizmában mennek a kazánhoz a tűzre rakni, állandó vendég ilyenkor a víz. Hogy szigetelték-e a pincét? Szerencsére nem – mondja, mert a szomszédban volt, aki megtette, az első komolyabb vízlevonulás felnyomta a szigetelést másfél méter magasba. Volt olyan is, hogy a pince falából sugárban folyt a víz, akadt, hogy 60–70 centire is lőtt. A vízzel nem lehet játszani, annak hatalmas ereje van, ha valamit az útjában talál, azt odébb pakolja.

Visszafelé menet Erdőhorváti és Tolcsva között több helyen vízátfolyás nehezíti a közlekedést. A hegyről nem csupán a víz, de a hordalék is lejön a közútra. A helyiek mondják, nincsenek átereszek, minden nagyobb eső után megszokták, hogy ilyen úton kell közlekedniük.


Három patak egyesülése

Erdőhorvátiban három patak is találkozik. A Kis-Tolcsva a hegyekből hozza le a vizet a faluba, a Nagy-Tolcsva Háromhuta felől éri el a települést, az Egres patak pedig Komlóska felől közelíti meg Erdőhorvátit. A három patak Nagy-Tolcsva néven viszi tovább a vizet Tolcsva felé, ahonnan az tovább folyik a 37-es főút alatt és Vámosújfalunál ömlik bele később a Bodrogba.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában