Helyi közélet

2016.02.06. 08:32

Egy váratlan meghívás

Miskolc - Meghívást kapott a köznevelési kerekasztal február 9-ei alakuló ülésére Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója.

Miskolc - Meghívást kapott a köznevelési kerekasztal február 9-ei alakuló ülésére Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója.

Mint mondta, a tüntetés napján Rétvári Bence államtitkár hívta fel őt telefonon, de már megkapta a hivatalos, írásos meghívót is.

Ebben az szerepel, hogy mint közoktatási szakértőt várják a köznevelési kerek­asztal ülésére.

Nagy reménységgel

– Nagyon örülök a meghívásnak – fogalmazott az igazgató. – Egy kicsit ugyan félek, hogy egyedül kell majd helytállnom, hiszen a gimnáziumból egyedül én leszek ott. Az azonban biztos, hogy az álláspontomat tartani fogom. A kérdés persze az, hogy mindebből mennyit fognak hasznosítani. Véleményem szerint meghívásom a köznevelési kerekasztalhoz mégiscsak azt jelzi, hogy párbeszédet kívánnak folytatni az oktatás irányítói a gyakorló pedagógusokkal, és ez mindenképpen üdvözlendő.

Nagy-nagy reménységgel várom a kerekasztal ülését.

Az igazgató hozzátette: számára azonban érthetetlen Lázár János miniszter azon kijelentése, hogy a Klik (azaz az állami iskolák fenntartója) marad. Főleg úgy, hogy közben a bürokrácia csökkentését határozta el a kormány az állami szférában.

– A Kliket azonban létszámában bővíteni kívánják, Igaz, annyi ember, amennyi most dolgozik az intézményfenntartónál, alig győzi a rengeteg feladatot – jegyezte meg Madarász Péter. Elárulta azt is, a közoktatás problémáit soroló nyílt levelük majd az ehhez csatlakozó demonstráció miatt kap negatív megjegyzéseket is.

– Azonban mi nem örülünk se annak, hogy nyílt levelet kellett írnunk, se a tüntetésnek. Mert az oktatási rendszer átalakítását azzal kellett volna kezdeni, hogy az ágazat szereplői leülnek, és szakmai egyeztetést folytatnak – vonja le következtetést végül az igazgató.


„Az oktatás legyen nemzeti ügy!”

Azonban nemcsak a kerek­asztal ülésére, hanem az azt követő oktatási bizottság ülésére is meghívást kapott Madarász Péter, valamint Pilz Olivér is, a Herman gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.

Ez a meghívás még korábban történt, jóval a demonstráció előtt. Pilz Olivér óvatosan fogalmaz: – Majd meglátjuk, mi a meghívás célja. Hiszen nem tudjuk például, kik vesznek részt a köznevelési kerekasztal ülésén, és nem tudjuk a tárgyalás tartalmát sem. Minden a helyszínen derül majd ki. Az oktatási bizottság ülésén viszont minden parlamenti párt képviselője ott lesz. Ott szeretném elmondani, amit a szerdai demonstráción is: hogy legyen az oktatás nemzeti ügy! A képviselők tegyék félre a pártpolitikai érdekeiket és tekintsék az oktatást közös ügyüknek! Konszenzussal jöjjön létre egy olyan oktatási rendszer, ami megfelel a 21. század követelményeinek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában