Helyi közélet

2016.02.26. 15:15

Csupa csiperkéből kirakott újabb mérföldkő

Miskolc - Az első „gombaszüreten” jártunk a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságában.

Miskolc - Az első „gombaszüreten” jártunk a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságában.

Az elsősorban az autizmussal élőkkel foglalkozó Szimbiózis Alapítványnál megszokhattuk már, hogy jó érzékkel tudják a rosszat is jóra fordítani, s hogy a hiányosságban is meglátják a lehetőséget.

Így történt azzal az ingatlannal is, amelyet évekig nem tudtak megvásárolni a Baráthegyen, ahol a bázisukat jelentő területet sok kis ingatlan felvásárlásával sikerült kialakítaniuk. Amikor végre sikerült megegyezni a tulajdonossal, kiderült, hogy pincetulajdonosok is lettek.

Adta magát a pince

Mivel borászkodásra nemigen akarták a fejüket adni, arra jutottak: meg lehetne próbálkozni a gombászkodással. Ezzel párhuzamosan keresték annak a lehetőségét, miként tudnának a bejáró munkatársak számára öltözőt létesíteni. Önmagában öltözőépítésre nemigen tudtak pályázni, ám egyszer csak rátaláltak egy olyan pályázatra, amelyen a „gombatermesztő – öltöző” tervével nyertek is.

Felépült az öltöző, tusolókkal, teakonyhával, ráadásul egy olyan külső kazánnal, amely saját brikett és a saját területen összeszedett gallyak felhasználásával megtermeli a szükséges hőt a fűtéshez és a meleg vízhez.



Mindezt annak kapcsán sorolta el az alapítvány elnöke, Jakubinyi László, hogy nemcsak beindult a baráthegyi majorságban a gombater­mesztés, de le is szüretelték az első 70 kiló csiperkét. Az elnök kiemelte, az új létesítmény újabb siker a fogyatékossággal élők foglalkoztatásában, hiszen sikeres felfutás esetén 8 embernek tudnak munkát biztosítani (beleértve a fűtést, a takarítást, a csomagolást és az értékesítést).

A gombatermesztés pedig újabb olyan mérföldkő, amely segíti a majorság és az alapítvány fenntarthatóságát.

A tegnapi sajtótájékoztatón a meghívottak – akik csakis fertőtlenítés után léphettek a pincébe – saját kezűleg szedhettek maguknak egy-egy doboznyi gombát.

Eddig csak az erdőben

A gombapince „úrnője”, Le­zsák Mónika kalauzolt. Ő volt az, akit a munkatársak közül leginkább érdekelt ez az új feladat. Nem csoda, hiszen az erdei gombákhoz eddig is értett, rendszeresen gombászott is az erdőben.

Elvégzett egy tanfolyamot, s több olyan helyre is elment tapasztalatot szerezni, ahol bevált gyakorlat a gombatermesztés.

Mónika két fiatal segítőjének egyike, Partizer Dávid nappali ellátott figyelmeztetett: a „kinyílt” gombafejeket kalappal felfelé tegyem a dobozba, így a kipergő spórák nem színezik el a többit.

A frissen szedett csiperkét, azon túlmenően, hogy a Szimbiózis saját konyhájában is felhasználja, s így megjelennek a Batyu-téka étterem kínálatában is (tegnap például gombakrémleves formájában), a jövő héttől a Búza téri piacon is árulják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában