Helyi közélet

2016.02.17. 12:58

Avasi paneltűz - Hat tűzoltó még várja a sorsát

Miskolcon - Első fokon felmentették a paneltűz miatt perbe fogott tűzoltókat.

Miskolcon - Első fokon felmentették a paneltűz miatt perbe fogott tűzoltókat.

Mint ismeretes, a Miskolci Járásbíróság 2014. december 4-én hirdetett ítéletet első fokon az M. F. és 6 társa – az avasi paneltűzben érintett tűzoltók – elleni több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőügyben.

A bíróság a pótmagánvádas büntetőügyben első fokon felmentette valamennyi vádlottat az ellenük emelt vád alól. A pótmagánvádló polgári jogi igényét is elutasította.

A vádlottak padján tehát ez esetben hat aktív és egy visszavonult tűzoltó ül, akik ellen a 2009. augusztus 15-ei avasi tűzvészben életét vesztett három ember – anya és két gyereke – hozzátartozója emelt vádat.

Mulasztásokat emlegetnek

A szakértők bevonásával évekig tartó nyomozás végén a vádhatóság nem emelt vádat ellenük, de a gyermekeit és feleségét a tűzvészben elvesztett férfi és jogi képviselője szerint az anya, 13 éves fia és 16 éves lánya halála ok-okozati összefüggésben áll a tűzoltók által elkövetett mulasztásokkal, szakmai hibákkal.

A dr. Török Zsolt, a magánvádló jogi képviselője által benyújtott vádirat szerint a miskolci egységek szolgálati parancsnoka szakmai hibát követett el, amikor a nagy számú segélykérés ellenére az elvárhatónál alacsonyabb szintű riasztást adott ki. A magánvádló – és a szakértői vélemény szerint – kezdettől indokolt lett volna a magasabb szintű riasztás, így Diósgyőr és Kazincbarcika mellett Szerencsről is jöttek volna egységek, amelyek így sokkal hamarabb érhettek volna a helyszínre. Szintén a parancsnok rovására írták, hogy az oltást nagy nyomású vízágyúval kezdték meg, azonban így csak még több oxigént juttattak az égő hatodik emeleti lakásba, és a forró levegőt felpréselték a hetedikre, ahonnan az áldozatok nem menekülhettek.

Az ügyben másodfokon a Miskolci Törvényszéken folyik az eljárás.

ÉM-SZB


Miskolc - Máig nem tudni, hogy hol keletkezett a 2009-es tragikus avasi paneltűz és mi okozta azt. A bizonyítékok elvesztek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában