Helyi közélet

2016.02.01. 21:50

A tudomány napjai Abaújban

Hernádvécse - Soha nem látott esemény zajlott a csereháti kis faluban január utolsó napjaiban. A HOTEL VÉCSECITY**** adott helyt a magyar-lengyel matematikai tudományos találkozónak, melyre ez évben 16. alkalommal került sor.

Hernádvécse - Soha nem látott esemény zajlott a csereháti kis faluban január utolsó napjaiban. A HOTEL VÉCSECITY**** adott helyt a magyar-lengyel matematikai tudományos találkozónak, melyre ez évben 16. alkalommal került sor.

A helyválasztás nem volt véletlen, mondja Prof. Páles Zsolt (Debreceni Egyetem) aki a tanácskozás főszervezője és fő motorja.

„Munkatársammal a nyáron lengyelországi küldetésünkből hazatérőben lettünk figyelmesek a VÉCSECITY HOTEL úti előjelző tábláira. Betértünk és a látvány hatására döntöttünk: Legközelebbi közös találkozónkat itt, a Vécsecity történelmi helyszínén tartjuk.”

Tudván, hogy Páles professzor Sátoraljaújhely szülötte, azért sejthető, hogy a választást a gyökerek „nosztalgikus, édes érzése” is motiválta.

A résztvevők, mintegy 30 magyar és lengyel kutató – oktató máris visszaigazolták: a választás jó volt. A helyszín szépsége, tudományos összejövetelekre való alkalmassága, kulináris kínálata mindenki elismerését kiváltotta - ismertetőt kaptunk a kastély történelem és a hotel történet különleges fejezeteiből a házigazda, Takács Tibor tolmácsolásában. Élveztük a wellness szolgáltatásokat és a hintós körutazást. Ellátogattunk a közeli Vizsoly évezredes templomában őrzött vizsolyi Biblia „kegyhelyére” is- mondja Páles professzor.

Ez a hely nem csak a múlt hanem a jelen kulturális értékeinek hordozója is. Éppen január 29-én tart a Nyelvében él a nemzet a Vizsolyi Református Egyházközség és a Széchenyi Társaság közös kulturális nyelvművelő konferenciája Vizsolyban. A rendezvényre Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére került sor, Kovács Zsolt Levente vizsolyi református lelkipásztor lelkes szervezésének köszönhetően, a Mantskovit Bálint Bibliás Könyvesházban, rangos résztvevők közreműködésével.

„A tudományos tanácskozás a Vécsecity Felvidék termében, - délelőtt – délután - négy szekcióban zajlott, általános vélekedés és a magam megítélése szerint is szakmailag igen magas színvonalon és eredményesen. Az előadások és a megvitatás közös nyelve az angol volt. A teljesség igénye nélkül kiemelhető, hogy a függvényegyenletek és függvényegyenlőtlenségek számos területén születtek új és érdekes eredmények. Ehhez a magyar kutatók hozzájárulása is jelentős volt.

Külön öröm, hogy a szimpóziumon több fiatal, tehetséges PhD hallgató is részt vett. Munkájukat nagy figyelem kísérte. És megnyugvás, öröme annak, hogy a folytatás is jó kezekbe került, kerül.”

A konferenciasorozat jövőre Dél-Lengyelországban, Krynicán folytatódik. Azt a találkozót Prof. Roman Ger a lengyel partner, a Sziléziai Egyetem (Katowice) Matematikai Intézetének vezetője szervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában