Helyi közélet

2016.02.10. 14:21

„A szeretet máig elkísér…”

Tiszapalkonya - Egy évtizede szolgál a Tiszapalkonyai Református Egyházközségben Feketéné Szóráth Edina.

Tiszapalkonya - Egy évtizede szolgál a Tiszapalkonyai Református Egyházközségben Feketéné Szóráth Edina.

A gyülekezet tavaly ősszel ünnepi istentiszteleten adott hálát a jubileumért, melyen az egyházkerület, az egyházmegye, az önkormányzat és a testvéregyházak képviselői köszöntötték Feketéné Szóráth Edina tiszapalkonyai lelkészt.

A nevezetes nap

Még ma is jól emlékszik arra a napra, 2005. november 20-ra Feketéné Szóráth Edina, amikor először mutatkozott be a tiszapalkonyai egyházközségben, sikeresen pályázva a megüresedett állásra. Az akkor még nagyhegyesi lelkipásztor nem csak gyülekezetet, de egyházkerületet is váltott, amikor családjával együtt a Tiszaújváros mellett fekvő településre költözött, ahol nagy szeretettel fogadták őket. „Ez a szeretet a mai napig érezhető” – mondta a lelkipásztor hozzáfűzve, hogy az elmúlt évtizedben több minden történt a közösségben.

Az egyik legnagyobb feladat a református templom 2011-es felújítása volt, ami jól példázta a helyiek összefogását. „Egy pályázatnak köszönhetően rendbe tudtuk tenni a tetőszerkezetet és a templomtornyot, megoldottuk a vízelvezetést és kívül-belül lefestettük az épületet” – emlékezett vissza a több mint 8,5 millió forintos beruházásra.

A másik kihívás a parókia külső szigetelése és festése volt, de az épület belső részében is végeztek munkálatokat. Feketéné Szóráth Edina elmondta, jó érzéssel, és ami még fontosabb, hálával tekint vissza a mögötte levő időszakra, az emberek támogatására, ugyanakkor új kihívásokkal is szembe kell néznie. „Sajnos kevés fiatal jön az istentiszteletekre, ezért fontos megújítani az ifjúság között végzett szolgálatunkat.”

Megújuló gondolkodás

Pásztor Dániel tiszáninneni főjegyző az Efézusbeliekhez írt levél 4. részének 23. verse alapján mondott igehirdetésében szintén a megújulásra helyezte a hangsúlyt. Mint mondta: egy idő után kimerül az ember, ezért szüksége van a testi és lelki feltöltekezésre. A püspökhelyettes kifejtette: a teljesítményorientált világban különösen fontos, hogy megújuljon gondolkodásunk, szemléletünk, hogy „helyesen értékeljük önmagunkat, embertársainkat és azt a környezetet, ami körülvesz minket”.

„A változást saját magunkban kell elkezdeni, Istent segítségül hívva, hogy olyanok lehessünk, amilyennek Ő szeretne látni!”

A Borsod-Gömöri Egyházmegye képviseletében Szőnyi Tamás református esperes köszöntötte a jubiláló lelkipásztort. Azt mondta: „időnként jó megállni, pihenni és hálát adni, hogy a lelkünk utolérjen bennünket”, majd azt kívánta, hogy a gyülekezet a hétköznapokban is képes legyen megélni az összetartó egységet.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában