Helyi közélet

2016.01.29. 14:51

„Van szemük a diszkriminatív helyzetek felismerésére”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jogvédőképzést indított tavaly romáknak a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jogvédőképzést indított tavaly romáknak a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda.

Az egyik borsodi településen külön istentiszteletet tartottak a romáknak, ami egyértelműen diszkriminatív. Egy közmunkást nem engedtek el egy közeli ismerősének temetésére, ami nem csak erkölcsileg hagy kívánnivalót maga után, de jogilag sincs rendben. Csak néhány esetet sorolt Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatója azok közül, amelyekkel az elmúlt fél évben foglalkoztak az elsőként megyénkben indított jogvédőképzésben részt vevő hallgatók. A képzés tavaly áprilisban indult, hamarosan befejeződik. Elérte-e a célját? – erről kérdeztük az igazgatót.

Napi problémák

– A képzésből csupán két hónap van hátra, így már sok témán – gyermekvédelem, közmunka, büntetőjog, szociális kérdések – túl vagyunk – kezdte az igazgató. A kilenc hónap alatt igyekeztek olyan ismereteket oktatni, amelyek napi szinten érintik a roma közösségeket. Muhi Erika a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a programban részt vevő tucatnyi hallgató ma már próbál egyedül is megoldani feladatokat, próbálják egyedül feltárni a diszkriminatív helyzeteket.

„Vannak olyan esetek, amelyek túlmutatnak az ő hatáskörükön, de nagy dolog, hogy felismerik, ha valami baj van, hozzák az ügyeket hozzánk, és előfordul, maguktól is megoldják, ami az ő feladatuk” – sorolta. Mint Muhi Erika fogalmazott: „Ma már, a képzésnek köszönhetően, van szemük a diszkriminatív helyzetek felismerésére”.

A jövőbeni célok kapcsán megtudtuk, a hamarosan végzett hallgatókból egyesületet szeretnének szervezni. Ezenfelül szeretnék folytatni is a képzést, más megyékben is elindítani az oktatást. „A borsodi hallgatók is fellelkesültek, szívesen tartanának workshopokat másoknak, de ha lesz pályázati forrás, akkor az ország más területein is elindítjuk ezt a képzést” – mondta Muhi Erika.

 


Tűzifa és szociális segély

Rácz Béla a program helyi koordinátora, joghallgató, s nem utolsósorban évek óta foglalkozik a romák jogvédelmével. Elmondta, a képzésen elsősorban a megyei önkormányzatokba beválasztott roma képviselők vettek részt, akik a legjobban átlátják a helyiek gondjait. „Sok esetben merült fel az önkormányzatok jogsértése, ezekben kérték segítségünket a hallgatók. Ami most aktuális probléma, az a tűzifaosztással kapcsolatban jött elő. Többen jelezték nekünk, hogy sok helyen visszaéléseket tapasztalnak” – osztotta meg lapunkkal. Azt is elmondta, a megváltozott szociális segély összefüggésében is merülnek fel gondok megyénk településein.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában