Helyi közélet

2016.01.08. 07:46

Nyílt levél a Hermanból - Szerveződik az összefogás

Miskolc - A köznevelési államtitkár a tévében üzent a Herman tantestületének.

Miskolc - A köznevelési államtitkár a tévében üzent a Herman tantestületének.

Nagyon sok e-mail és telefon érkezett a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnökéhez, Pilz Olivérhez, miután a sajtóhoz is eljuttatták nyílt levelüket, amit a Borsod Online tett közzé elsőként.

Mint arról korábban írtunk, a levél a jelenlegi oktatási rendszer súlyos problémáiról szól. A gondokat még novemberben fogalmazták meg, de levelükre nem kaptak választ se a Klik elnökétől, se a köznevelési államtitkárságtól. Pilz Olivér elmondta: nagyon sok iskola vezetője egyetértését fejezte ki a nyílt levélben megfogalmazottakkal, és kitartást kívánt a Herman tantestületének. A diákönkormányzat pedig az iskolarádióban mondta el véleményét. Úgy fogalmaztak, örülnek annak, hogy a demokrácia és a szabad véleménynyilvánítás fogalmát nemcsak a tankönyvekből ismerik, mert az iskolájukban a gyakorlatban is megtapasztalhatják.

„Értelmezhetetlen”

A fenntartó Kliktől és államtitkárságtól viszont nem kapott hivatalos választ a gimnázium tantestülete.

– Az egyik kereskedelmi televízióban annyit üzent nekünk a Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelési államtitkár, hogy miért nem fordultunk a problémákkal a fenntartóhoz, és hogy a pedagógusok béremelést kapnak. Számunkra azonban ez a válasz értelmezhetetlen, hisz egyrészt elsőként a fenntartóhoz fordultunk, másrészt pedig nem magunknak kértünk pénzt, hanem az oktatás megfelelő finanszírozására. Hogy legyen az iskolákban tisztasági festés, a tornateremben labda, a laborban pedig kísérleti eszközök – sorolta Pilz Olivér, hozzátéve: sokszor azonban azt sem tudják az intézmények, hogy melyik problémával kihez forduljanak, mert nem egy kézben összpontosul a fenntartás és az üzemeltetés. Véleménye szerint a kormánynak az a célja, hogy minél kevesebb összegből megússza az oktatást.

Elmondta azt is: a gimnáziumnak van egy Facebook-oldala, melynek lájkolásával bárki kifejezheti egyetértését a nyílt levéllel, a Tanítanék Facebook-oldalra pedig felteszik a szerkesztők minden iskola oktatással kapcsolatos észrevételeit. Elindult egyébként egy szélesebb összefogás. Szerveződik egy városi szintű közalkalmazotti tanács, ami akár országos méreteket is ölthet, tette hozzá az elnök.

ÉM-HE


Miskolc - "A Független Diákparlament feltétlen támogatásáról biztosítja azon gimnáziumok tanulóit és tanárait, akik az oktatás válságos helyzetével kapcsolatban szólalnak fel" - olvasható a Független Diákparlament közleményében. tovább »

Miskolc - Kaotikus állapotok, bizonytalanság, a gyerekekkel kísérleteznek, egyebek mellett ezekről panaszkodik Herman Ottó Gimnázium tantestülete. Nyílt levelet írtak, először még novemberben a tankerületnek, majd most az oktatási államtitkárságra is elküldték. A jelenlegi oktatáspolitikát kifogásolják, szerintük nincs elég pénz, a központosított rendszer nehézkes, és nem a gyerekek érdekét szolgálja. tovább »

Miskolc - Nagy a baj, ez derül ki a tanárok panaszaiból és egy gimnázium pedagógusai nyílt leveléből. tovább »

Miskolc - Kedden egy, a Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe. Úgy fogalmaznak: hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában