Helyi közélet

2016.01.27. 19:41

Méltó elismerés a kultúra ápolóinak Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Kazincbarcika önkormányzata és a Barcika Art Kft. január 21-én ünnepelte a magyar kultúra napját.

Kazincbarcika - Kazincbarcika önkormányzata és a Barcika Art Kft. január 21-én ünnepelte a magyar kultúra napját.

Az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében tartott rendezvényen kilenc szakmai elismerést osztottak ki, idén a legrangosabb kitüntetést, a BarcikArt-díjat Bencs Zoltán táncpedagógus, koreográfus, a Flash Táncstúdió vezetője kapta – adta hírül az opont.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát, ennek tiszteletére 1989 óta ekkor ünnepeljük a magyar kultúra napját.

A felnövekvő generációkért

A kazincbarcikai megemlékezésen Szitka Péter polgármester mondott ünnepi beszédet. A városvezető fontosnak tartja, hogy minden olyan ember és szervezet méltó elismerést kapjon, aki ápolja a magyar kultúrát, és annak egy darabját át tudja adni a felnövekvő generációknak.

Ezután a meghívott vendégek a városban működő amatőr művészeti csoportok tevékenységéről és eredményeiről szóló összefoglalót hallhatták, majd a kulturális szféráért dolgozó szakemberek és segítők munkájának értékelése következett, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Barcika Art Kft. 2015-ben is számos újdonsággal bővíthette tárházát a kultúra és a kommunikáció területén.

A köszöntők után Juhász Rita, a kft. ügyvezető igazgatója Hajnal Józseffel, a kommunikációs központ főszerkesztőjével közösen adták át az elismeréseket.

Elsőként Augusztin Nándor és Ursutz László tervezőszerkesztők kaptak igazgatói elismerést.

Hagyomány, hogy a város kulturális intézményeinek dolgozói mérlegre teszik az elmúlt év munkáját, és titkos szavazással döntik el, ki az a kultúra hivatásos szervezői, alakítói közül, aki munkájával legszínvonalasabban működik közre az ágazat sikerességében. A kollégák választása ebben az esztendőben Ursutzné Blága Krisztinára, a Gyermekek Háza-Kézművesház vezetőjére esett, aki átvette az ezért járó Kazincbarcika Közművelődéséért Kölcsey Díjat.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Szakmai Különdíjjal a huszonöt éves Gyermekek Háza-Kézművesház munkatársai büszkélkedhetnek.

A szakmai elismerések közül a Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola kapta, míg a Kazincbarcika Közművelődéséért Érték Díjjal a La Cosa Nostra csoportot, a helyi és a régióban élő fiatalokból verbuválódott kreatív társaságot jutalmazták.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Civil Díjat idén Dienes Mária, a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma elnöke érdemelte ki, a Kazincbarcika Közművelődéséért Mecénás Díjat a Hotel BorsodChemnek ítélték.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Önkéntes Díjat Bencsik Tamás, a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolájának 8. osztályos tanulója nyerte el.

- ÉM -


Bencs Zoltán a BarcikArt-díjas

Kazincbarcika Város Képviselő-testülete 2007-ben alapította a BarcikArt-díjat, melyet minden évben egyszer, a magyar kultúra napján egy, a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személynek vagy közösségnek adományoznak a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységéért. Kétezer-tizenhat BarcikaArt-díjasa Bencs Zoltán táncpedagógus, koreográfus, a Flash Tánc­stúdió vezetője lett, aki Szitka Pétertől és Klimon István alpolgármestertől vette át az oklevelet és a virágcsokrot.

A díjak átadása után Kulka János a „Ha volna valaki” című zenés műsorával szórakoztatta a nagyérdeműt, akit Demko Gergely kísért zongorán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában