Helyi közélet

2016.01.26. 14:31

„Meg kellene menteni a miskolci zsinagógát”

Miskolc - Szinva terasz, Hősök tere, Kandia utcai park: csak néhány közterület, amely a Műépítész Kft. munkáját dicséri.

Miskolc - Szinva terasz, Hősök tere, Kandia utcai park: csak néhány közterület, amely a Műépítész Kft. munkáját dicséri.

Stílusa, látásvilága rányomja a bélyegét Miskolc városára. Puskás Péter, Ybl Miklós díjas vezető tervező alaposan kivette a részét Miskolc belvárosának megújításából. Nevéhez fűződik a Kandia utcai park kialakítása és a Szinva-parti vízi látványosság megvalósítása. Az általa vezetett Műépítész stúdiójában álmodták meg a Szinva teraszt, a Hősök terét, s a hozzá tartozó mélygarázst. A megyei kórház Csillagpont tömbjének megtervezése ugyancsak Puskás Péter nevéhez fűződik.

Régi ismerősök vagyunk, szokatlan lenne, ha a vele készített interjúban éppen most nem kötözködnék. Szerintem a Szemere utcai buszmegálló és a Kandia közi kovácsoltvas passzázs kissé nyomasztó. Sok a vas, és az üvegfedés meg nem valami praktikus.

Puskás Péter: A Szemere utcában szerettem volna bebizonyítani, hogy a szokottól eltérően is lehet míves megállót építeni, ahol egyszerre sok embernek nyújtunk az eső és a tűző nap ellen védelmet. A kovácsoltvas szépsége csak ebben a töménységben érvényesül. Kevés teljesen öntisztuló, de a fényt áteresztő felület létezik, az üvegtetőt takarítani kellene, mert a csapadék sosem képes teljesen megtisztítani. A Kandia köz pedig az álmodozások korában készült, cirka nyolc esztendeje, amikor magam is hittem a Széchenyi út teljes újraéledésében. Ennek a szabadtéri foyernek az volt a célja, hogy a színházi elő­adások előtt itt találkozzanak, randevúzzanak az emberek.

Remélem, visszatér az az idő, amikor a polgárok nemcsak úgy beesnek a teátrumba, hanem előtte megkávéznak, vacsoráznak a lassan újjáébredő belvárosban. A nagy parkoló megszüntetésével az egymással szembeálló épületek között egy változatos, tagolt tér jött létre, amelynek a Szinva terasz mint pihenőtér a központja. Tény, hogy számomra az építész társadalom és a városlakók tárgyilagos véleménye mindig figyelembe veendő szempont. A közösségi oldalakon visszaköszönő fotók, selfie-k azt jelzik, hogy az itt lakók és az idegenek mára egyaránt megbarátkoztak ezekkel a művekkel.

Máig se sikerült megbarátkoznunk a Hősök terével.

Puskás Péter: A Hősök tere a városunk egyik meghatározó pontja. A mélygarázs eredetileg kétszintes lett volna, végül egyszintes lett. A városi tér több feladatot lát el, ebből következően az előzménytérrel ellentétben nagy egybefüggő burkolt teret nem alakítottak ki. A tér már nem Miskolc ünnepségeinek helye, nem gyülekezési tér, ezt a feladatot a városháza előtti Fő tér fogja ellátni. A tér igazi városi tér, a pihenés, sétálás, találkozások tere. Zavaró, hogy a zsinagóga felé eső területet a város kivonta a tér területéből annak érdekében, hogy ott valamikor egy szálloda épüljön majd meg.

A tervezett szálloda megépítése egyébként hozzájárult volna a zsinagóga kedvezőbb bemutathatóságához, árkádja alatt láthattuk volna a zsinagóga keleti oldalát és díszes kapuzatát. Ez is része lehetett volna a korábban elképzelt zsidó negyednek, ami egyedülálló turisztikai látványosságnak ígérkezett. Szanyi Péter szobrát is méltóbb környezetbe, a tér másik sarkába vitettük volna. A szobrászművész azonban nem adta meg a hozzájárulását. Különben, mint minden építész, valamennyi tervemet saját szülöttemnek érzem. Mindegyiket egyformán szeretem.

Nemrégiben készítette el a Kazinczy Ferenc utcai zsinagóga felújításának tanulmánytervét. Rebesgetik, hogy a műemlék­épület állaga akkor kezdett rohamosan romlani, amikor a mélygarázs megépült. Elképzelhető-e, hogy a beruházáskor a betoncsövekbe terelt patakból szivárgó víz alámosta a templomot?

Puskás Péter: Aligha hiszem. Az előzetes talajvizsgálatok ezt a verziót kizárják. Tudomásul kell venni, hogy a XIX. században készült épületet az utóbbi időben elhanyagolták. Az előzetes számítások szerint a teljes megújításához cirka kétmilliárd forint kell majd. Az alapozásakor egy mély kutat építettek a zsinagóga közepe táján, mivel abban az időben vízvezeték híján minden építkezést ezzel kezdtek.

Ha ezt majd sikerül kibontani, okosabbak leszünk, hogy miért süllyednek a falak. S remélem, a templom felújításával párhuzamosan a Széchenyi út és a Hősök tere tengelyében kiépül a történelmi zsidó negyed, mint egy egyedi turisztikai látványosság. Tervezőirodánk most arra készül, hogy ehhez a szívünkhöz közel álló projekthez olyan alkotótársakat keressünk, akik értik és gyakorolják ennek a szakrális építészetnek minden elemét.


Miskolc - Kevesen tudják, hogy Miskolcnak volt még egy nagy zsinagógája, de azt 1963-ban felrobbantották. A rendkívül szép épületért nagy kár, jelenleg parkoló van a helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában