Helyi közélet

2016.01.27. 17:59

Két, három szakon oktathatnak Ózdon

Ózd - A városban induló közösségi felsőoktatási képzéssel kapcsolatban a helyi gazdaság és a közösség érdekekeit kell figyelembe venni. A Miskolci Egyetemmel megkötött korábbi megállapodás értelmében 2017 szeptemberétől közösségi felsőoktatási képzés indulhat Ózdon.

Ózd - A városban induló közösségi felsőoktatási képzéssel kapcsolatban a helyi gazdaság és a közösség érdekekeit kell figyelembe venni. A Miskolci Egyetemmel megkötött korábbi megállapodás értelmében 2017 szeptemberétől közösségi felsőoktatási képzés indulhat Ózdon.

A jövő szeptemberi kezdés előtt a feleknek számos feladatuk van, hiszen idén ősszel már a felvételi tájékoztatóban szerepeltetni kell azokat a szakokat, ahová jelentkezhetnek a jövendőbeli diákok. A realitás azt mutatja, hogy két, esetleg három szakon kezdődhet meg a képzés, méghozzá olyanokban, amely a város gazdasági életére pozitív hatást gyakorolhat.

- Tavaly decemberben az ózdi, a putnoki, a rozsnyói és a tornaljai középiskolások körében egy felmérést végeztünk, hogy megismerjük a fiatalok terveit, életcéljait – fogalmazott az eseményen Szaka Attila, az ózdi önkormányzat köznevelési és művelődési referense. – Ebből nagyon sok mindent le lehet szűrni, de az induló képzésekkel kapcsolatban figyelembe kell venni a városi nagyfoglalkoztatók igényeit, a Miskolci Egyetem lehetőségeit, és nem szabad figyelmen kívül hagyni a rövidesen induló MaNDA beruházást sem.

dr. Horváth Zita konkrétumokat is említett Ózddal kapcsolatban, hiszen a mostani műhelymegbeszélést már több egyeztetés előzte meg. A Miskolci Egyetem általános rektor helyettese szerint egy mérnöki szaknak mindenképpen helyen van a közösségi felsőoktatásban, a másik kitörési pont pedig az egykori kohászváros esetében a turizmus fejlesztése valamint a MaNDA kulturális, pedagógia és informatikai szakemberigénye lehet. dr. Horváth Zita szerint a demográfiai összetétel miatt érdemes megfontolni a diplomás szociális munkások képzését, hiszen a környéken erre is komoly igény mutatkozik. A helyi szakemberek szerint a város nehéz gazdasági helyzetét teljes mértékben nem oldja meg a közösségi felsőoktatás, viszont a pozitív folyamatok beindításában komoly szerepe lehet.

Jövőképet nyújtani

- Továbbra is óriási méreteket ölt az elvándorlás, de ha a jövőben a fiataloknak helyben tudunk tanulási lehetőséget biztosítani, akkor reményeink szerint többen döntenek majd az itthon maradás mellett – fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő. – Meg kell adnunk ezt a lehetőséget a városnak, hiszen a helyi nagyfoglalkoztatók is folyamatosan keresik a képzett munkaerőt. Mindenkinek az az érdeke, hogy ebben a kérdésben előrelépjünk, a fiatalok pedig jövőképet lássanak Ózdon.

Janiczak Dávid polgármester is kiemelte, hogy a munkaerő helyzetet tekintve óriási kettősség jellemzi a várost. Továbbra is sok a munkanélküli, ugyanakkor a helyi cégek létszámgondokkal küzdenek. Éppen ezért a jövő szeptemberben induló közösségi felsőoktatás mindenki számára komoly lehetőséget jelent, de való igaz, hogy a szakokat illetően átgondolt és minden szempontból megfontolt döntésre lesz szükség.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában