Helyi közélet

2016.01.20. 15:45

Katáért is fociztak Encsen

Encs - Ha jön a roham, nincs mese, azonnal indulni kell a kórházba. Arcok a megyéből: Staviarszki Kata encsi gimnazista.

Encs - Ha jön a roham, nincs mese, azonnal indulni kell a kórházba. Arcok a megyéből: Staviarszki Kata encsi gimnazista.

Staviarszki Kata egyike azoknak az encsi diákoknak, akik javára jótékonysági labdarúgótornát rendeztek a városban még novemberben. Kata születése óta asztmával küzd. Ma már 16 éves, az Encsi Váci Mihály Gimnázium 10.-es tanulója, és reményt ad számára, hogy már nem fullad be olyan gyakran, mint kisebb korában. Tavaly „már csak” kétszer kellett a betegsége miatt kórházban feküdnie.

Először a gimnáziumban kerestük, de kiderült, épp beteg lett, így otthon látogattuk meg. A nagymama, Nagy Istvánné fogadott bennünket szívélyesen, ő most az édesanya szerepét is betölti. Mert a kislány szülei elváltak, édesapja nem tartja vele a kapcsolatot, az édesanyja pedig egy kicsi faluban lakik, ahol általános iskola sincs, nemhogy gimnázium, meséli a nagymama. – Most olyan, mintha a gyerek kollégiumban lakna – jegyzi meg.

A köd nem jó

Kata a betegségéről mesél. Mint mondja, rosszullétei függnek az időjárástól, a ködös, párás, szmogos levegő nem tesz jót neki, olyankor gyakrabban befullad. Sajnos sportolni sem sportolhat, az iskolai futópályának csak a felét tudja lefutni, többet nem bír. Így most felmentést kapott az orvosától testnevelésből.

– Futás közben itt beszorul a levegő – mutatja Kata a bordáinál – és összesek.

A nagymama teszi hozzá, hogy ha a gyerek rosszul lesz, fulladni kezd, akkor nincs mese. Nem lehet várni a mentőt, azonnal vinni kell a kórházba kocsival, Miskolcra, a GYEK-be. És az a borzasztó, hogy nem lehet előre tudni, mikor jön a rosszullét. Egyik pillanatról a másikra megtörténhet a baj.

Nyelvtanulásra

– Nagy meglepetés volt számunkra, amikor kiderült, hogy összefogott Katáért a város. A focitornán befolyt összegből 200 ezer forintot kaptunk, ami nem csak a gyógyszerek megvásárlásához nagy segítség, de az unokám tanulmányaihoz. Nyáron szeretném, ha járna angol­órákra, hogy felkészüljön az érettségire és egy nyelvvizsgára – sorolja a nagymama.

Mert Kata szeretne majd érettségi után továbbtanulni.

Óvónő szeretne lenni, mert nyáron a közszolgálati órákat az encsi óvodában töltötte, ahol nagyon megszerette a kicsiket.

A nagymama kéri, írjuk meg azt is, hogy nagyon hálásak dr. Antal Magdolna encsi gyermekorvosnak, aki mindig segít Katának, ha baj van. Legyen az télen, nyáron, éjjel, nappal, hétköznap vagy ünnepnap.

ÉM-HE​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában