Helyi közélet

2016.01.05. 17:21

Bürokráciát csökkentünk

<em>Még az előző Orbán-kormány vágott neki a hazai közigazgatás megreformálásának. A máig is lendületben lévő folyamatban első lépésként megalakultak a megyei kormányhivatalok, amelyek aztán az elmúlt fél évtizedben elkezdték nagy hal módjára lenyelni a kis halakat, azaz egy helyre „integrálni” mindenféle hivatali, hatósági ügyeket. A lényeg az volt, hogy az ügyeik elintézéséért a hivatalhoz folyamodó állampolgárnak minél kevesebbet kelljen sorakoznia és minél hamarabb „intéződjék el” az ügye. Ahogy mondják: „Ne a polgár járkáljon, hanem az ügyirat, azaz a papír”.</em> Szaniszló Bálint jegyzete.

Még az előző Orbán-kormány vágott neki a hazai közigazgatás megreformálásának. A máig is lendületben lévő folyamatban első lépésként megalakultak a megyei kormányhivatalok, amelyek aztán az elmúlt fél évtizedben elkezdték nagy hal módjára lenyelni a kis halakat, azaz egy helyre „integrálni” mindenféle hivatali, hatósági ügyeket. A lényeg az volt, hogy az ügyeik elintézéséért a hivatalhoz folyamodó állampolgárnak minél kevesebbet kelljen sorakoznia és minél hamarabb „intéződjék el” az ügye. Ahogy mondják: „Ne a polgár járkáljon, hanem az ügyirat, azaz a papír”. Szaniszló Bálint jegyzete.

Január elsején eljutottunk a bürokrácia csökkentésének egy újabb állomásához. Tegnap óta igényelhetők az újfajta személyazonosító igazolványok, amelyek lényegében felváltanak majd’ féltucatnyi korábbi kártyaalapú igazolványfélét, sőt a benne lévő csipen az összes adatunkon túl elektronikus aláírásunkon túl még az ujjlenyomatunk is tárolható. Ez már sokaknak kicsit futurisztikus és egy orwelli, totális ellenőrzésen alapuló világot képzelnek bele. Pedig nem ez a szabadság és demokrácia fokmérője. Nem az adatainkkal lehet a baj, hanem, hogy azokat – adott esetben –mire használják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában