Helyi közélet

2016.01.29. 15:13

Ez nem vélemény, fenyegetés volt

Miskolc, Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla nem értett egyet a Miskolci Törvényszék első­fokú határozatával.

Miskolc, Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla nem értett egyet a Miskolci Törvényszék első­fokú határozatával.

Megváltoztatva az elsőfokú felmentő ítéletet, bűnösnek mondta ki a miskolci Miczán Józsefet a Debreceni Ítélőtábla terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés vádjában, és ezért őt 10 hónapi fogházbüntetésre ítélte, a végrehajtást 2 év próbaidőre felfüggesztve.

Mint lapunkban több alkalommal foglalkoztunk vele, a vád szerint Miczán József célul tűzte maga elé a devizahitelesek megsegítését, ezért 2013 áprilisában készített egy fogalmazványt, az általa elnevezett „devizarabszolga felszabadító törvényt”, s azt eljuttatta valamennyi országgyűlési képviselőhöz; honlapján később arról írt, hogy azt, aki a tervezetét nem szavazza meg, kivégzi – igaz, ezt a lépést „népi felhatalmazáshoz” kötötte volna, de a szükséges aláírásgyűjtő ív hitelesítése iránti kérelmét az illetékes szerv megtagadta.

A Kúria is tárgyalja

Az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék álláspontja szerint M. József csupán a véleménynyilvánítás szabadságával élt, az ítélőtábla azonban ezt nem osztja; a vádlott bizonyos személyeknek címezve, konkrétan megjelölte, mit, mikor és hogyan akar tenni, illetve cselekvésre akart kényszeríteni másokat – fejtette ki dr. Balla Lajos tanácselnök.

Megjegyezte, M. József tíz éven át hivatásos katona volt, vagyis fegyverforgatásra kiképzett ember tette mindezt. A másodfokú bíróság azzal sem értett egyet, hogy puszta figyelemfelhívás volt a vádlott célja, abban az időben ugyanis a devizahitelekkel kapcsolatban a közvélemény „igen aktív állapotban volt”.

A terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés büntetése 2–8 év, a bíróság azonban figyelembe vette a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét és súlyos személyiségzavarát. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védő azonban fellebbezést jelentett be, ezért az ügyben a Kúria hozza meg a végső döntést.

Igazságérzetével érvelt

Az eljárás korábbi szakaszában a bíróság előtt M. József úgy nyilatkozott, hogy a társadalmat akarta figyelmeztetni, s hogy a szabadságharcost, hazafit terroristának minősítik, de ez csak diktatúrában elfogadható. Igazságérzetét hangsúlyozta, mondván, egyetlen ügyész sem tett feljelentést a „bankszterek” ellen.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában