Helyi közélet

2016.01.28. 12:46

Erőss Zsolt előtt is tiszteleg a Transzbükki átkelés

Eger - Szombaton hetedik alkalommal rendezi meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Transzbükki átkelés elnevezésű szakvezetett terepi túráját Nagyvisnyó és Felsőtárkány között.

Eger - Szombaton hetedik alkalommal rendezi meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Transzbükki átkelés elnevezésű szakvezetett terepi túráját Nagyvisnyó és Felsőtárkány között.

A Bükköt észak-dél irányban átszelő 20 kilométer hosszú természetvédelmi tanulmányút egyben a harmadik Erőss Zsolt-emléktúra is lesz, melynek során Horkai Zoltánnal, a filmiparban "farkasemberként" tisztelt szakemberrel is találkozhatnak a résztvevők.

A BNPI közlése szerint a Nagyvisnyóról induló egész napos, erdész, zoológus, geográfus, geológus szakemberek irányította túra során csak vezetővel látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejtenek a résztvevők.

Az útvonal a Nagy-völgy és a Leány-völgy érintésével kapaszkodik fel a Bükk-fennsíkra.

A túrázóknak itt tart farkasaival bemutatót a BNPI idei védnöke, az állatkoordinációs központjában nevelt állataival nemzetközi hírnevet szerzett Horkai Zoltán. A filmiparban "farkasemberként" tisztelt szakember medvéi, farkasai, vaddisznói már számos hollywoodi filmben szerepeltek.

A Bükk-fennsíkról a Fekete-sár-rét érintésével az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangjához, a 932 méter magasan fekvő, fokozottan védett Kőrös-barlanghoz vezet az út. A túra következő állomása a Sima-kő lesz, majd a Toldi-kapun át, a Vörös-kő-völgyön keresztül a Stimeczház-hoz érkezik a csoport, ahonnan az utolsó kilométereket kisvasúton teszik meg Felsőtárkányig.

A túra résztvevői este hat órára érnek a BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontjába, ahol a Himalájában, a Kacsendzönga megmászása közben társával, Kiss Péterrel együtt 2013-ban életét vesztő hegymászó, Erőss Zsolt tiszteletére állított kopjafánál megemlékezést tartanak.

A BNPI tájékoztatása szerint a Transzbükki átkelés egyre népszerűbb, a tanulmányútra egy nap alatt elfogytak a helyek: idén már 80 érdeklődő vesz részt a túrán.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában