Helyi közélet

2016.01.17. 11:10

A "legnagyobb magyar feljelentő" is beszállt a "botrányvideo" ügyébe

Miskolc, Budapest - Tényi István szerint a rendőrségnek meg kell vizsgálni az állítások igazságtartalmát és büntetni a hamis tanúzást.

Miskolc, Budapest - Tényi István szerint a rendőrségnek meg kell vizsgálni az állítások igazságtartalmát és büntetni a hamis tanúzást.

A január 15-én nyilvánosságra hozott miskolci "botrányvideóval" kapcsolatban január 16-án szombaton Tényi István, budapesti lakos tett bejelentést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Bejelentésében többek között a következőt írja: "A felvételen szereplő személy semmivel nem támasztotta alá súlyos állításait. Az ügyben korábban – információk szerint – nem született bejelentés/feljelentés sem. Az önkormányzati választások óta pedig több mint egy év telt már el.

A nyomozó hatóságnak – álláspontom szerint - előbb azt kell vizsgálnia, hogy a felvételen elhangzott súlyos állítások kiállják-e a valóság próbáját. Ehhez a hatóságnak meg kell keresnie a vádakat felsoroló személyt. Amennyiben az elhangzottakat semmi nem támasztja alá, az alaptalan kijelentést tevővel szemben hamis vád vétség gyanújával büntetőeljárást kell lefolytatni." A levélíró a Büntető Törvénykönyv hamis vádról szóló 268. pararagrafusára hivatkozik és levelében szó szerint idézi is azt.

Megkerestük Tényi Istvánt, akit egyébként - maga is így mutatkozott be - "a legnagyobb magyar feljelentőként" is ismer a közvélemény, mert - mint fogalmazott - "Ha a Fideszt támadják – szerintem valótlanul – akkor nem szoktam néma maradni." 2014-ben ő tett először bejelentést az úgynevezett Norvég Civil Támogatási Alap ügyben.

Mint kérdésünkre elmondta, a fővárosi V. kerületi (belvárosi) Fidesznek a tagja. Korábban a Fidelitas Oktatási Munkacsoportját vezette. Civilben egy felzárkóztató (HÍD-osztályt) vezet Budapesten egy középiskolában. Végzettsége középiskolai magyar nyelv és irodalom szakos tanár.

Kérdésünkre a "botrányvideóval" kapcsolatban elmondta: "Ez a videó engem – kis eltérésekkel – emlékeztet a bajai kamuvideóra… Igaz, ott az önkormányzati választások után két nappal került felszínre egy felvétel, itt másfél év elteltével állt ki valaki a nyilvánosság elé.

A felvételen egy ismeretlen személy – nyíregyházi vállalkozó – mond olyan dolgokat, melyek egyenként is súlyos állítások. Összességében bűncselekmény sorozatról beszél. A kérdés az: mire várt eddig nevezett személy? Fekete kasszáról legutóbb a Józsefvárosi MSZP kapcsán lehetett olvasni, de ott az érintett politikus hangja hallható… (Egyébként ebben az ügyben is az én bejelentésem után kezdett nyomozni a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága).

Kérdésünkre megerősítette, hogy a felvételen szereplő személy állításainak valóságtartalmát a nyomozó hatóságnak kell vizsgálni.

"Érveit gyengíti, hogy idáig – az esetet követően - nem állt elő semmilyen adattal, dokumentummal, feljegyzéssel, tanúkkal, mely alátámasztaná azt, hogy 2014-ben a választás rendje elleni bűncselekmények történtek volna.

Bűncselekmények elkövetésével vádolni valakit csak bizonyítékokkal lehet. Bemondás alapján büntetőeljárás sem indítható. A hamis vádat viszont a törvény bünteti. Nincs tudomásom, hogy eddig rajtam kívül tett volna valaki bejelentést/feljelentést.

Várom, hogy a felvételen szereplő személy is lépjen, ha már egyszer kiállt a nyilvánosság elé. Véleményem szerint előbb kellett volna feljelentést tennie, majd utána kiállnia a nyilvánosság elé elmondani, hogy milyen konkrét adatok állnak rendelkezésére. Ugyanakkor egy büntetőfeljelentést „illik” ismeretlen elkövető ellen tenni… Hogy miért éppen most került ez az ügy felszínre, az számomra rejtély…"

ÉM-SZB


Miskolc – Nyilvánosságra került az N1TV videója a neten széles körben, amelyen Lakatos Miklós nyíregyházi vállalkozó részletesen beszámol róla, hogyan vett részt a Fidesz miskolci önkormányzati kampányában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában