Helyi közélet

2015.12.15. 11:40

Nem vették észre az új bányát Sajókápolnán

Sajókápolna - Négy éve zajtól, portól tartottak a helyeik, most nem panaszkodnak.

Sajókápolna - Négy éve zajtól, portól tartottak a helyeik, most nem panaszkodnak.Szinte észre sem vettük, hogy megnyílt mondja Faragó Ilona, Sajókápolna polgármestere, amikor arról kérdezzük, hogy milyen együtt élni a szénbányával. Elsőként 2011-ben írtunk az akkor még csak tervezett beruházásról: egy lakossági fórumon elhangzottakról számoltunk be. Parázs vita jellemezte, a helyiek szerint ugyanis élhetetlenné válna a település, ha a község határában nyílt színi bánya létesülne. A fórum résztvevői attól tartottak, hogy a lakóházaktól 60–80 méterre tervezett szénbánya miatt por és zaj szennyezi majd a levegőt, a beruházás leveri az ingatlan­árakat, a szén elszállítása miatt tűrhetetlen mértékben megnő a község járműforgalma. Akkor még engedélyeztetés előtt állt a beruházás.

2014-ben polgármesterváltás történt a település élén. Faragó Ilona, a falu új vezetője akkor lapunknak azt mondta, nincs mit tenni, az engedélyek megvannak, „próbálják a legjobbat kihozni a helyzetből”. A bányanyitással jelentős iparűzési adóhoz jut a település, ezt megpróbálják visszaforgatni a természetbe, nyilatkozta akkor.

Ezek után látogattunk el a napokban Sajókápolnára, és valóban csend, nyugalom fogadott bennünket.

– Nincs zaj, por, robbantás, senki nem panaszkodott a településen a bányanyitás miatt – fogadott minket a polgármester. Megjegyezte, csak aki arra jár, tudhatja, hogy megkezdődött a termelés, egy tábla jelzi, hogy ott munka folyik. A szénszállító járművek sem a településen keresztül járnak, azaz nem nőtt a forgalom Sajókápolnán.

Profitálnak belőle

Faragó Ilona hangsúlyozta, sőt, épp ellenkezőleg, inkább profitáltak a bányanyitásból. A vállalkozó támogatja a rendezvényeiket, kutat fúrt a helyieknek, és olcsóbban jutnak szénhez a sajókápolnaiak.

Ez utóbbiról már Bányai László, a Szuha 2000 Kft. tulajdonosa, bányavállalkozó beszélt lapunknak. Megtudtuk tőle, a szociális szén központilag megállapított árából 100 mázsa szenet kaphatott volna az önkormányzat, ő annak kétszeres mennyiségét tudta biztosítani. Ottjártunkkor már hatalmas gúlákban állt a szén a polgármesteri hivatal melletti területen, és néhány napon belül ki is osztották a helyieknek. Családonként két mázsa jutott belőle.

Bányai Lászlótól megtudtuk, 2–3 évig üzemelhet a bánya – évente 15–20 ezer tonna szenet terveznek belőle kinyerni – , ha kimerül, akkor rekultiválják majd, akárcsak a közeli kondóit, ez is a szerződés része. Kondón tavat létesítettek a kiszolgált bánya helyén. Azt még nem tudni, mi lesz Sajókápolnán, a terület ugyanis magántulajdon, a tulajdonos dönt majd róla. Azt már Faragó Ilonától tudtuk meg, hogy az önkormányzat a befolyt iparűzési adóból buszmegállók építését tervezi.

ÉM-HM​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában