Helyi közélet

2015.12.05. 08:51

Nem igaz a rémhír, hogy fertőzött az ivóvíz Miskolcon

Miskolc - Alaptalan híresztelés miatt feljelentést tett a miskolci vízszolgáltató.

Miskolc - Alaptalan híresztelés miatt feljelentést tett a miskolci vízszolgáltató.Rémhír terjed a Face­bookon arról, hogy Miskolcon fertőzött az ivóvíz, ezért több mint 860 ember fordult orvoshoz calicivírus-fertőzés miatt. Az Észak-Magyarország utánajárt, mi igaz ebből. Mint kiderült, calicival fertőzött betegek jelenleg is vannak kórházban, de nem többen, mint általában.

Hat gyerek

Dr. Horváth Éva, a MISEK Miskolci Semmelweis Kórház infectológus főorvosa lapunknak elmondta: azt pontosan nem lehet megmondani, hogy az utóbbi napokban Calici vírus miatt hányan fordultak orvoshoz, mert ennek a fertőzésnek nincs bejelentési kötelezettsége, csak akkor, ha tömeges megbetegedés történik. Erről azonban jelenleg nincs szó. A főorvos hangsúlyozta: ha Miskolcon fertőzött lenne az ivóvíz, akkor biztos, hogy a jelenleginél sokkal több beteg feküdne az infectológián, mint annak idején, 2006-ban, az emlékezetes, miskolci vízfertőzés idején.

Calici megjelenhet bárhol, főleg zárt közösségekben, jellemzően ősszel és télen, mondta a főorvos. Október végén a Százszorszép óvodából 6 gyereket vittek egyszerre az ügyeletre, és kiderült, calici okozta a tüneteiket. Novemberben pedig a MISEK egyik rehabilitációs osztályán kellett szüneteltetni a betegfelvételt és látogatási tilalmat elrendelni, szintén calici miatt.

Feljelentés

Miskolc ivóvíz-szolgáltatójánál, a MIVÍZ Kft.-nél érdeklődve kiderült, épp összeállítottak egy közleményt a fertőzött ivóvízről szóló rémhír kapcsán. Mint írják, a megyeszékhelyen az ivóvíz minősége kiváló. Az elmúlt években közel 10 milliárd forintos víziközmű-fejlesztést hajtottak végre azért, hogy mindenhol és mindig biztonságos, minőségi ivóvízellátás legyen Miskolcon.

A kiépített, új biztonsági rendszer kizárja a vízminőségi probléma előfordulását. Emellett a társaság minden víztermelő telepére minőségvédelmi monitoring rendszert telepített a kristálytiszta, kiemelten jó minőségű ivóvíz-szolgáltatás érdekében.

A közleményből az is kiderül, hogy egyesek kihasználva a fertőzött vízről szóló rémhíreket, vízmintavételre hivatkozva kerestek föl családokat. A MIVÍZ Kft. azonban ilyen vizsgálatot nem tervezett, nem tervez, és alaptalan híresztelések miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Mit tegyünk ellene?

Dr. Horváth Éva főorvos az Észak-Magyarországnak elmondta, a calici fertőzés főbb tünetei: hányás (főleg gyereknél), hasmenés (főleg felnőttnél), hőemelkedés, izomfájdalom. Védekezni ellene úgy lehet, hogy betartjuk az általános higiéniai szabályokat, ha fertőzött van a közelünkben, szükséges a kézfertőtlenítés, a hányadék azonnali feltakarítása és fertőtlenítés, szellőztetés. A beteget ápolók viseljenek kötényt és szájmaszkot, és aki beteg, ne menjen dolgozni, tette hozzá az általános szabályt a főorvos.


Miskolc - A MIVÍZ Kft. ügyfélszolgálatához a napokban többször eljutott az a hír, hogy felhasználóikat telefonon arról tájékoztatták, hogy vízmintavételre és vízminőségi problémákra hivatkozva szakemberek fogják felkeresni őket otthonukban. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában