Helyi közélet

2015.12.02. 17:09

Miért szemetel, aki nem szemetel?

Zemplén - A zempléniek szerint nem jó törvény az, hogy valaki ugyanazért háromszor is fizessen.

Zemplén - A zempléniek szerint nem jó törvény az, hogy valaki ugyanazért háromszor is fizessen.Összesen 83 település alakította meg az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulást. Ennek részese természetesen mind a négy nagy zempléni történelmi város is, amelyek a közelmúltban megalakították a Zempléni Városok Szövetségét. A négy város vezetője most a régió két országgyűlési képviselőjéhez fordult, mert szerintük a 2012-es hulladékgazdálkodási törvény jelen állapotában sújthatja a vállalkozókat.

Abszurd helyzet

– Az önkormányzati társulásunkkal szerződésben álló Zempléni ZHK Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. a törvény betűje értelmében elkezdte kiszámlázni a gazdálkodó szervezetek részére a hulladékgazdálkodási díjat – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Ezzel nincs is baj, a törvény a gazdálkodó szervezetekre is kiterjeszti a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettséget. Egyre több vállalkozó keresett meg, nem értik, miért kell ugyanazt a díjat többször is kifizetni. Több olyan, alkalmazottat nem foglalkoztató vállalkozó van a városban, akinek a cége ott működik, ahol a lakása van. Ezért lakóként egyszer már fizet, majd vállalkozóként ugyanarra a címre még egy számlát kap, sőt vannak olyanok, akik ugyanazon a címen több apró vállalkozást vezetnek, hogy meg tudjanak élni, így mindegyik után fizetni kell, holott vállalkozóként nem termelnek szemetet. Így előfordulhat, hogy egy óraadó tanár kétszer fizeti meg a díjat, ami elég abszurd egy helyzet. Írtunk egy levelet a ZHK-nak, ahonnan azt a választ kaptuk, ők csak a törvényben foglaltak szerint járnak el. Ezért fordultunk az országgyűlési képviselőinkhez, dr. Hörcsik Richárdhoz és dr. Mengyi Rolandhoz, kezdeményezzék a törvény módosítását, hogy ezt a helyzetet feloldják.

Támogatják

– Meglehetősen fura a helyzet, de önkormányzati rendeletekkel nem írhatunk felül egy törvényt sem – mondja Májer József, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke. – Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a hulladékgazdálkodási törvénynek ez a része módosítást érdemelne, de addig nem mondhatjuk el, hogy a társulás alvállalkozója, a ZHK nem a törvény betűi szerint jár el. Magam is csak remélni tudom, az Országgyűlés befogad egy ilyen módosító javaslatot.

– Ha azt hirdetjük, hogy a kis- és középvállalkozásokat helyzetbe kell hozni, a terheiket csökkenteni, akkor ez mindenképpen egy ilyen ügy – mondta lapunknak dr. Mengyi Roland. – Természetesen a magam részéről teljes mértékben támogatom, hogy változtassunk egy olyan jogszabályon, amely a vállalkozókat hátrányos helyzetbe hozza, ezért megígérhetem, hogy magam is kezdeményezni fogom a törvénymódosítást. Azt pedig külön nagy örömnek tartom, hogy a négy zempléni város szövetsége nem csupán olyan ügyben foglal állást, vagy kezdeményez változtatásokat, amelyek az egyik vagy a másik város lakóit vagy a régiót érinti, hanem olyan ügyekben is, amely az ország egészét érinti. Többek között az ilyen előremutató ügyekért is volt értelme összehozni ezt a szövetséget.

Dr. Hörcsik Richárd jelenleg nem tartózkodik Magyarországon, későbbre ígérte, hogy reagál a kezdeményezésre.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában