Helyi közélet

2015.12.03. 19:50

Megyénkbeli a legtöbb olyan ingatlan, amelyet felvásárolt a Nemzeti Eszközkezelő

Miskolc - Október végéig további ötezer ingatlant szerzett meg a Nemzeti Eszközkezelő.

Miskolc - Október végéig további ötezer ingatlant szerzett meg a Nemzeti Eszközkezelő.

A társaság eddig Borsodban vásárolta meg a legtöbb ingatlant, 2200 lakást. A felajánlott lakások száma természetesen ennél jóval nagyobb, megyénkben 2952-en szeretnék átadni otthonukat.

Folyamatban vannak

A többi kérelem feldolgozása folyamatban van, tájékoztatta lapunkat a szervezet megkeresésünkre.

2015. október 31-ig országosan, összesen 28 433 ingatlanfelajánlás érkezett a NET Zrt.-hez, ebből mintegy 2 600-at kellett elutasítani az ingatlan műszaki állapota vagy adminisztratív okok miatt. Még hozzávetőleg 9 200 jogszabályi előírásnak megfelelő szándéknyilatkozatot tud a NET Zrt. befogadni a 35 000 darabos keret feltöltéséhez. Egy ingatlanért átlagosan 3,8 millió forintot fizettek megyénkben, azonban a forgalmi értékük ennél jóval nagyobb, átlagosan 7,2 millió forint. Az ingatlanok átlagos bérleti díja országosan jelenleg 10 373, B.-A.-Z. megyében 9 124, Miskolcon pedig 10 071 forint. A NET bérlőinek az ingatlan megvásárlását követő 6. hónaptól 6 évig van lehetősége volt tulajdonát visszavásárolni, a megyében eddig egy bérlő tette ezt meg.

Új program az adósoknak

Ugyanakkor a megkötött szerződések közül eddig 222 határozatlan idejűt volt kénytelen a NET Zrt. felmondani, jellemzően 6 hónapot meghaladó bérletidíj-tartozás miatt.

A bérletidíj- vagy közösköltség-tartozás miatt megszűnt szerződések bérlőinek azonban felajánlották az egyéves határozott idejű szerződés (HBSZ) megkötésének lehetőségét és a megyében 97 bérlővel ezt meg is kötötték. A HBSZ program egy határozott időre szóló mentorszolgáltatással egybekötött adósságrendezési lehetőség. Ezalatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat szakképzett mentorai segítségével a családok felhalmozott tartozásuk ledolgozására, fizetési képességük helyreállítására és ezáltal lakhatásuk hosszú távú megőrzésére kapnak esélyt.

Tartozásuk rendezése esetén a szerződéskötéskor meghatározott idő elteltével a határozott időre szóló szerződésük ismét határozatlan idejűvé alakul át. Októbertől a korábban kizárólag 12 hónapra szóló szerződés mellett – a felhalmozott tartozás és a szociális rászorultság függvényében – köthető 18, 24, illetve 36 hónapra is határozott idejű szerződés.

ÉM-HI


NET Program

A NET Program nemcsak azon személyek számára biztosítja a lakhatást, akikkel a NET Zrt. már bérleti szerződést kötött, hanem a folyamatban lévő kérelmek benyújtóinak is, mivel a végrehajtási eljárás már a szándéknyilatkozatok befogadásától kezdve szünetel. A NET Program eddig összesen mintegy 116 000 ember lakhatását biztosította, és a program eredményeként már több mint 168 milliárd forint hitel visszafizetése alól mentesültek a hiteladósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában