Helyi közélet

2015.12.09. 19:17

Megmentették a történelmi kolóniát Ózdon

Ózd - Az ózdi Velence telepen három pályázatnak köszönhetően közel 700 milliós programot valósíthattak meg.

Ózd - Az ózdi Velence telepen három pályázatnak köszönhetően közel 700 milliós programot valósíthattak meg.

Ózdon nagyon sokáig büszkék voltak az egyik leghíresebb gyári kolóniára, a Velence telepre. Az 1920-as években, Marschalkó Béla által tervezett házakban egykori kohászati vezetők és munkások éltek, az utóbbi jó húsz esztendőben azonban fokozatosan roma szegregátummá vált.

Az önkormányzat 2011-ben úgy döntött, hogy nem hagyja veszni a település egyik történelmi lakó­részét, így megkezdődhetett a Munka + Tanulás Program, amelyben az ott élők a saját ingatlanjaikat újították föl. Ezt követően három európai uniós program valósult meg, összesen majd’ 700 millió forint értékben.

Négyéves folyamat

A Komplex Telepprogram az emberek személetformálását segítette elő, az önkormányzat által koordinált további két pályázatnak köszönhetően pedig az ingatlan- és a lakókörnyezet-fejlesztés is megvalósult. Egy négyéves folyamat most lezárult, de az érintettek bíznak benne, hogy a jövőben tovább folytathatják a megkezdett munkát.

– Ebben a munkában elévülhetetlen szerepe volt a néhai Fazekas Zoltánnak, Ózd korábbi alpolgármesterének – fogalmazott a projektzárón Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Még az elején két lakást újítottak föl az ott élők, ezzel a munkával indult el a pozitív folyamat.

Most pedig jó végignézni a telepen, hiszen a megszépült bérlakásoknak köszönhetően a város történelmének egy nagyon fontos szeletét sikerült megőriznünk. Bízom benne, hogy a beköltöző lakók is így érzik majd, és megbecsülik mindezt.

Felújított házak

A projektzárón elhangzott, hogy az elkészült ingatlanok közül van, amelyikbe már beköltöztek a bérlők, de néhány lakás esetében még keresik az alkalmas jelölteket. Az elmúlt időszak munkájának köszönhetően a Velence telepen nem maradt romos, önkormányzati tulajdonú ház, bontani csupán egy esetben kellett.

– A 11-es számú épület már menthetetlen volt, itt az elbontás után a környezet revitalizációja valósult meg – fogalmazott dr. Bárdosné Dudás Viktória projektmenedzser. – A pályázat második ütemében további két házat, – 14 lakást – varázsoltunk újjá a kivitelezővel, sőt néhány bútort is beszereztünk.

Emellett nagyon fontos megemlíteni a belső utak felújítását, a térfigyelő rendszer kiépítését és azokat a közösségépítő programokat, rendezvényeket, amelyek az elmúlt években megvalósultak a Velence telepen.

Sokat változott az összkép, annak pedig kimondottan örülök, hogy a jelképnek számító Sóhajok-hídja is megújult, amiért külön köszönetemet kell kifejeznem a kivitelező számára.

 


Szemléletformálás is

A Türr István Képző és Kutató Intézet szociális munkásai jóvoltából az emberek szemléletformálása is folyamatosan zajlik a telepen. Megvalósult egy kiskert program, számos közösségformáló rendezvényt tartottak, és folyamatosan azt sulykolják a helyiekbe, hogy vigyázzanak az értékeikre, igényeljék a rendet és a tisztaságot. – Nagy munkát végeztünk a kollégákkal együtt, amelynek van eredménye – szögezte le Elek Beáta szakmai vezető. – Az emberek többsége fogékony volt a javaslatainkra, az ötleteinkre, a közös munka után pedig a saját portájukat is szebbé tették. Ez egy nagyon hosszú folyamat, de minden apró sikernek örülnünk kell. Bízom benne, hogy a Velence telepen jövőre folytatódhat ez a folyamat, hiszen tényleg komoly eredményeket sikerült elérni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában