Helyi közélet

2015.12.21. 14:39

Hiúzok költöztek Miskolcra

Miskolc - Új kifutók épültek az európai nagyragadozók számára a Miskolci Állatkertben. A hiúzok szombaton birtokba vehették új otthonukat.

Miskolc - Új kifutók épültek az európai nagyragadozók számára a Miskolci Állatkertben. A hiúzok szombaton birtokba vehették új otthonukat.

Habár hiúzok már két évtizede élnek a miskolci állatkertben, a most érkezett állatok mégis különlegesek. Eddig ugyanis két hím állat lakta a korábbi kifutót, az új elkészültével azonban lehetőség adódott rá, hogy egy szaporodó pár érkezzen. A faj európai törzskönyvi programjának közreműködésével két fiatal kárpáti hiúz érkezett Miskolcra: a két és fél éves hím, Völund a németországi Chemnitz, míg a másfél éves nőstény, Siba a csehországi Chomutov város állatkertjéből. A Miskolci Állatkert és Kultúrpark közleményében reményüket fejezték ki, hogy a jövőben kis hiúzok születésével aktív részesei lehetnek a hiúzok állatkerti szaporítási programjának.

A kárpáti hiúz

A Közép-Európa hegyvidéki erdeiben honos kárpáti hiúzokat (Lynx lynx carpathicus) jelenleg mindössze 2800 példány képviseli a szabad természetben, míg a törzskönyvi adatok szerint állatkertekben mintegy 100 egyed él. Magyarországon korábban viszonylag gyakori ragadozónak számított, ám a 20. század elején a vadászat eredményeként kipusztult. Az utóbbi két-három évtizedben azonban egyre gyakrabban tűnik fel újra az ország területén. Az Északi-középhegység egyes területein, főképp a Börzsöny, az Aggteleki-karszt és a Zempléni-hegység vidékén fordul elő, ahol mintegy 5-10 egyedre becsülik létszámát. Mivel a hiúz különösen rejtett életmódot folytat és messze elkerüli az embert, így a kutatók is leginkább csak lábnyomaik és zsákmányaik maradékai révén, szerencsésebb esetben a kihelyezett kameracsapdák által készített felvételeken találkoznak a hiúzokkal.

Forrás: Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában