Helyi közélet

2015.12.18. 18:39

„Ez egy csodás mese, és ez a lényeg”

Miskolc - Aranyosi Péter a ’80-as években A birodalom visszavágot hetvenhatszor látta a Béke moziban.

Miskolc - Aranyosi Péter a ’80-as években A birodalom visszavágot hetvenhatszor látta a Béke moziban.

Ne várjanak ezeken a hasábokon tudományos, fantasztikus elemzéseket. Nem szólaltattuk meg – mint ahogy sokan mások sem – Harrison Fordot, Mark Hamillt vagy éppen J. J. Abramset. Ami biztos: ma 0 órától vetítik a Csillagok háborúja VII. részét, Az ébredő erőt, így mi „csak” egyszerű rajongókat kerestünk.

– Nagyon várom a filmet, szerintem jó lesz! – mondta érdeklődésünkre Mezei Ajtony, akivel a miskolci Centrum Áruház előtt elegyedtünk beszélgetésbe. – Akkor születtem, amikor az első, azaz a negyedik rész megjelent. A filmet 1985-86 környékén láttam a Kossuth moziban édesapámmal Miskolcon. Igazán most sem tudnám megmondani, megfogalmazni, hogy mi az, ami megfogott, és talán ez a legszebb az egészben. Sokan leírták, elmondták, hogy maga a Lucas-féle sztori egy összeollózott történet. Érdekel ez valakit? Zseniális az egész! A jó és a rossz harca, a szerelmi szál, a két droid – avagy Stan és Pan – , az űrhajók, a karakterek, a bolygók elnevezései. Akinek ez az egész világ nem jön be, annak komoly gondjai lehetnek… Ez egy csodás mese, és szerintem ez a lényeg!

John Boyega (balról), Daisy Ridley, Adam Driver és a rendező, J.J. Abrams a szöuli premieren

Kérdésünkre, melyik a kedvenc része, Ajtony elárulta, hogy az eredeti trilógiából mindegyik, míg a három előzményrész némileg csalódást okozott számára, viszont a Sith-ek bosszúja már „bejött” neki.

Jó mozit vár a humorista

Aranyosi Péterről talán már mindenki tudja, hogy a tankmánia és a ska zene mellett óriási Star Wars-rajongó.

– A ’80-as években A birodalom visszavágot hetvenhatszor láttam a Béke moziban. Nem tagadom, nagy rajongója vagyok a Csillagok háborúja sztorinak! – nyilatkozta lapunknak a Showder Klub népszerű, miskolci születésű humoristája. – Gyerekkoromban nem volt ennyi, pontosabban semennyi ajándéktárgy. A ’80-as években fotókat és képregényeket gyűjtöttünk, azok voltak szerencsések, akiknek rokonaik voltak Amerikában. Maga a film VHS-en is megvan a mai napig: németül a legszebb. A narrátor ugyanolyan – férfi – hangon mondja Leila hercegnő vagy éppen Luke Skywalker mondandóját. Igazi kincs! Az elmúlt másfél évtizedben pedig az összes Magyarországon megjelent Star Wars-könyvet megvettem. Az új mozit nagyon várom! Érzésem szerint nem fognak a Star Wars-fanatikusok csalódni.



Star Wars tények

  • Csillagok háborúja I. (Baljós árnyak), Star Wars Episode I.: Phantom Menace, 1999. május 19., 924 317 558 $
  • Csillagok háborúja II. (A klónok támadása), Star Wars Episode II.: Attack of the Clones, 2002. május 16., 649 398 328 $
  • Csillagok háborúja III. (A Sith-ek bosszúja), Star Wars Episode III.: Revenge of the Sith, 2005. május 19., 848 998 815 $
  • Csillagok háborúja IV. (Új remény, az eredeti cím Csillagok háborúja volt), Star Wars Episode IV.: A New Hope, 1977. május 25., 775 398 007 $
  • Csillagok háborúja V. (A Birodalom visszavág), Star Wars Episode V.: The Empire Strikes Back, 1980. május 21., 538 375 067 $
  • Csillagok háborúja VI.(A jedi visszatér), Star Wars Episode VI.: Return of the Jedi, 1983. május 25., 475 106 177 $
  • Csillagok háborúja VII. (Az ébredő erő), Star Wars Episode VII.: The Force Awakens, 2015. december 18. n.a.
  • Csillagok háborúja VIII. (?), Star Wars Episode VIII.: ?, 2017. május 26., ?
  • Csillagok háborúja IX. (?), Star Wars Episode IX.: ?, 2019, ?

  • Megjegyzés: A sorban először a cím, az alcím, a mű eredeti címe, megjelenés és a film bevétele (világszerte) olvasható dollárban számolva.


    A Csillagok háborúja című filmekből ismert Darth Vader sötét nagyurat ábrázoló pólóban érkezik egy néző a sorozat új, Az ébredő Erő (Star Wars - The Force Awakens) című filmjének bemutatójára a fővárosi Aréna Pláza IMAX mozijában 2015. december 18-án. | MTI Fotó: Balogh Zoltán


    Használd az erőt, hogy kideríts, ki vagy!

    Star Wars fanatikusok, ide gyűljetek! Most kiderül, hogy valóban annyira ismered-e a messzi-messzi galaxist, mint gondolod. Az erő legyen veled!

    Gondoltad volna, hogy az egyik AT-AT kigyulladt a felvétel alatt? Amikor beszaladt valaki a poroltóval látszik, hogy csak a derekáig ér a filmben hatalmasnak tűnő lépegető.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában