Helyi közélet

2015.12.15. 21:06

Elérhető leletek

Miskolc - Informatikai rendszerkapcsolat kórházak és háziorvosok között.

Miskolc - Informatikai rendszerkapcsolat kórházak és háziorvosok között.

Jelentős segítséget nyújt a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak az az informatikai fejlesztés, amely integrálja a kórházakban és a háziorvosoknál alkalmazott informatikai rendszereket annak érdekében, hogy a kórházi leletek, vizsgálati eredmények és más, a betegekről szóló információk azonnal elérhetők legyenek online. Ma még kevesen ismerik, de akik használják, rendkívül elégedettek – a Miskolcon és környékén alkalmazott – a háziorvosok munkáját támogató informatikai rendszerrel.

Naprakész adatok

A Praxis Plus-eMedWorkS kommunikációs modullal lekérdezhetők és automatikusan a háziorvos gépére tölthetők a beteg kórházi kezelése során keletkezett ellátási adatai, egészségügyi dokumentumai, így a labor­eredmények, a szakorvosi leletek, a vizsgálati adatok, a zárójelentések – mondta el dr. Melher Zoltán háziorvos. A páciensekre vonatkozó egészségügyi dokumentumok bármikor elolvashatók, így ha rendelésre jön a beteg, már csak a teendőket kell megbeszélni vele. A rendszerkapcsolat révén szerzett naprakész többletinformáció felhasználásával az orvosi munka hatékonyabbá tehető, a szakmai döntéshozatal megbízható információkkal támogatható – foglalta össze a háziorvos.

Mint azt Szerényi László, a Praxis Medical System Kft. (PMS) ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az informatikai alkalmazás fejlesztése a GlobeNet- Zrt.-vel, Ignácz Mónika vezérigazgató-helyettes és szoftverfejlesztő csapatával való szakmai együttműködésben, illetve a miskolci polgármesteri hivatal részéről dr. Miskolci Róbert, az egészségügyi osztály csoportvezetőjének támogatásával, a városi (MISEK) és megyei kórház informatikusainak közreműködésével létrejött korrekt szakmai kapcsolat során készült.

Egyre többen használják

Az alkalmazási tapasztalatokról szólva dr. Simkó Róbert házi gyermekorvos, a miskolci gyermek háziorvosok szakmai vezetője elmondta: Miskolcon és a megyében a Háziorvosi Egyesülésnek mintegy 200 tagja van, s többségük a PMS rendszerét használja. Közülük csaknem 170-en a miskolci megyei kórházhoz tartoznak, így különösen hasznos számukra a két rendszer együttműködése. A háziorvos egyszerűen hozzáférhet a betegdokumentációhoz abban az esetben, ha ezt a beteg vagy a gyermek szülője kifejezetten nem tiltja meg. Nem kell többé visszamenni a vizsgálatok leleteiért – magyarázza dr. Simkó Róbert.

A házi gyermekorvos a fejlesztés több fázisát megélte, s mint mondja, nagy előrelépés, hogy ma már automatikusan töltődnek be gépére a betegeit érintő információk. Kezdetben csak a maga által kezdeményezett vizsgálatok eredményeihez fért hozzá, ma már azonban olyan vizsgálatokról is tudomást szerezhet, amelyekhez például beutaló nélküli szakrendelést keresett fel a beteg, vagy tájékozódhat akár korábbi zárójelentésekről is, amelyeket anno esetleg elfelejtett átadni számára a páciens. Nincs többé elveszett lelet, mert a szerverek megőrzik az adatokat és bármikor hozzáférhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában