Helyi közélet

2015.12.12. 16:28

Bizonyították, elfogadták

Miskolc - Valóságalapot nem nélkülöző felvezetés: mire jó, ha egy kórház főigazgatója fogászati kezelésre szorul?

Miskolc - Valóságalapot nem nélkülöző felvezetés: mire jó, ha egy kórház főigazgatója fogászati kezelésre szorul?

Például arra, hogy szembesül azzal, hogy a fogászati diagnosztikai eszközt 1957-ben gyártották. Egyszer csak fájni kezd a foga egy újra. Dr. Csiba Gábornak, a B.-A.-Z. Megyei Kórház főigazgató főorvosának ráadásul szerencséje volt, mert éppen kiírtak egy pályázatot, amely lehetővé tette e fogászati eszköz, valamint egy MRI berendezésnek is a cseréjét. Ehhez azt kellett bizonyítaniuk, hogy a vágyott új berendezések jelentősen energiatakarékosabbak, mint a meglévő régiek.

Bizonyították, beadták, elfogadták. Így beszerezhettek egy nettó 412 millió forint értékű MRI berendezést, továbbá egy nettó 23 millió forint értékű modern, digitális fogászati és szájsebészeti CT-t. Minthogy túl vannak a telepítésen és a betanuláson is, pénteken megtörtént az ünnepélyes átadás. (Az említetteken túl támogatást nyertek a régi röntgengépek cseréjére is, de azok telepítése még folyamatban van.)

A pályázatnál alapvető feltétel volt az energia-megtakarítás, ami a két eszköz cseréje révén 39 százalékot jelent. Ám ezen felül is számos előnnyel szolgálnak az országban is csúcstechnológiának számító berendezések, például az emberre gyakorolt sugárterhelés tekintetében. Mint Karosi Tamás professzortól megtudtuk: az említett CT esetében az új sugárterhelése 100–150-ed része a réginek.

Jóval több beteget is el tudnak látni, hiszen egy beteg vizsgálata mindössze 3–4 másodpercet vesz igénybe. (Határt a diagnózist felállító radiológusok száma jelenthet, illetve a finanszírozás.) A 3D-s felvételek alkalmasak a középfül, a melléküregrendszer, az állkapocs régióinak vizsgálatára.

- ÉM-SzK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában