Helyi közélet

2015.12.16. 14:06

A profiltisztítással korántsem üresedett ki a kórház. Sőt!

Miskolc - A két miskolci kórház közös, 3 milliárd forintos projektjének rájuk jutó részét befejezték a Semmelweisben.

Miskolc - A két miskolci kórház közös, 3 milliárd forintos projektjének rájuk jutó részét befejezték a Semmelweisben.Emlékeznek még arra, mekkora politikai csatározások, lakossági tiltakozások előzték meg, hogy 2007-ben a Szent Ferenc Kórházból átköltözzön az aktív tüdőgyógyászati ellátás a Semmelweis kórházba?! Ezt is felidézték a két miskolci kórház közös projektzáró rendezvényén, amelynek részeként kedden bejárhattuk a korszerű, a tüdőgyógyászat négy részlegének is helyet adó épületet, ahová a betegek december 22-én költöznek át az osztály átmeneti időre kijelölt helyéről (az időközben a Semmelweis kórházhoz csatolt Szent Ferenc kórházrészből).

Kivételes helyzetben

Az osztály vezetője, dr. Csánky Eszter főorvos elmondta: annak idején a városi kórházba (MISEK-be) költöztetett tüdőgyógyászati osztály nehéz helyzetben volt, mindössze 2 tüdőgyógyásszal. Az azóta eltelt 8 év alatt az ellátás exponenciális fejlődést mutatott, ma a fekvőbeteg-­ellátást 9 tüdőgyógyász viszi, akik közül 6-an 35 év alattiak. A főorvos kijelentette, ebben is egyedülálló az országban ez a tüdőgyógyászat.

– Új a kubatúra, a gép- és műszerpark tekintetében is kivételes helyzetbe kerültünk, ezáltal nemcsak a gyógyításban és betegellátásban, de a kutatás terén is új lehetőségek nyíltak meg számunkra. Mindezt olyan munkával igyekszünk meghálálni, amelyre büszke lehet a kórházvezetés – mondott köszönetet a 106 ágyas osztály vezetője.



„Új otthon”

Rajta kívül köszönetét fejezte ki dr. Kovács Gabriella, a 75 ágyas neurológiai osztály vezető főorvosa „új otthonukért”, valamint dr. Nagy Géza, a 8 ágyas aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály vezető főorvosa is. Utóbbi hangsúlyozta: végre, 30 év után a helyére került ez az orvosszakma.

Az említett három osztály ezúttal egy közös központot alkotva helyezkedik el a volt sebészeti tömb épületében. A bejárás során a kórház egy „kívülálló” osztályának vezetője elárulta, nem győz ámulni a látottakon, nehezen hihető, milyen csodát varázsoltak a régi épületből. Dr. Nagy Géza főorvos, aki 37 éve dolgozik az egészségügyben, azt is megosztotta: ő ilyen gondossággal végrehajtott egészségügyi beruházást, mint ez, még nem látott.

Dr. Tiba Sándor főigazgató főorvos a projektzáró beszédében emlékeztetett arra: a Semmelweis kórházra jutó 2 milliárd forintból először a belgyógyászati ellátásnak helyet adó épület negyedik emeletét alakították át fekvőbetegosztállyá. Ez volt a sürgetőbb.

A további 1 milliárd

A B.-A.-Z. Megyei Kórházat képviselő dr. Nagy Gábor orvosigazgató a közös projektből rájuk jutó 1 milliárd forint sorsáról elmondta: abból a profiltisztítás részeként az egyik üresen maradt épületet alakították át onkosebészeti hoteltömbbé. A különálló ingatlant zárt folyosóval, illetve egy híddal kötik össze a Csillagpont épületével. A hidat épp szerdán (ma) emelik a helyére, s az épületet is hamarosan átadják.


A MISEK 2 milliárdja

Forrásmegosztás:

  • építészeti költség: 1,5 milliárd forint
  • Gép-műszer: 11 millió forint ingóság (bútor stb.)
  • Betegirányítási, informatikai rendszer bevezetése: 29 millió forint
  • (a többi a projekt előírásai szerinti, úgynevezett menedzsmentköltség)


    „Nagyon nem mindegy...”

    A racionális betegutak kialakítását és a profiltisztítást szolgálja az a 3 milliárd forintos uniós és állami támogatás, amelyet 2013-ban a Semmelweis és a B.-A.-Z. Megyei Kórház közös pályázatára megítéltek 2013-ban, emlékeztetett Mészáros János helyettes államtitkár (EMMI). A keretből 2 milliárd forint jutott a Semmelweisnek, ahonnan a „manuális szakmák” átköltöztek a megyei kórházba. – Ez nem azt jelenti, hogy itt kiüresedett a ház – mondta. Feladatként itt maradt a tüdőgyógyászati, a belgyógyászati, az aneszteziológiai szakmák, a pszichiátria, az egynapos sebészet, a rehabilitáció, az infektológia. És nagyon nem mindegy, hogy a kollégák milyen körülmények között dolgoznak, látják el a betegeket.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában