Helyi közélet

2015.11.17. 18:26

Volt, hogy Kádár Jánosnak szolgált fel

Felsőzsolca, Miskolc - Nem volt titka: megbecsülte a vendégeket és ők is megbecsülték.

Felsőzsolca, Miskolc - Nem volt titka: megbecsülte a vendégeket és ők is megbecsülték.

Horváth Imre jó ideje nyugdíjas éveit éli, ám szeretettel és nagy nosztalgiával gondol vissza aktív napjaira. Elmondása szerint azért, mert Miskolc egyik legnívósabb, ha nem a legjobb helyén, az egykori Avas Szállóban dolgozott pincérként. Ha néha a miskolci belvárosban sétál, elszorul a szíve azon, amit lát. Hiába nincs már nagyon régen Avas Szálló, a 68 éves pincér megkönnyezi azt, ami maradt belőle, és azt amit jelentett egykor.

- 1962-ben kerültem az Avas Szállóba mint tanuló, és végig,’65-ig ott is voltam. Egy héten háromszor voltunk gyakorlaton, kétszer iskolában. Sokszor szombaton is behívtak, mert olyan forgalom volt – emlékezett. - Gyönyörű volt a hely!

Fehér terem, Jereván

- Volt nem egy olyan nyári szombat este, amikor a Fehér teremben volt esküvő, közben voltak a Lőcseiben, és a Jerevánban is - telt házzal - tette hozzá. - Nagy élet volt. Az étteremben három „brigád” volt, akik 6-7 személyes csoportokban dolgoztak a vezetőjükkel. Nem csak a Fehér terem volt, hanem a Magyaros Étterem, vagy másnéven Fapados, és ott volt a presszó, amit Füstösnek hívott mindenki.

"Élő zenével, kerthelyiséggel" – merengett el Horváth Imre. – Akkoriban vegyes volt a vendégkör, mindenféle emberrel. Amikor építkeztünk például a Jerevánba kértem magam, ami egy éjszakai bár volt, így aztán napközben keverhettem a betont.

1989 után, amikor bezárt az Avas Szálló a Junóba került. Egy szívritmus zavar miatt aztán a ’90-es években lenyugdíjaztak, de előtte a DIMAG vendégházában és a Pokol Csárdában is dolgozott. "Nagyon jó helyek voltak." - mondta.

- Legénykoromban több nyarat a Balatonnál is eltöltöttem. Nem bántam meg semmit, szerettem csinálni, szerettem az embereket. Sokszor kemény volt a munka, de sok emberrel ismerkedtem meg, barátokra is leltem. A mai napig megismernek, rám köszönnek, igaz többen elmentek már… - mondta Horváth Imre, aki elárulta az Észak- Magyarországnak azt is, hogy 1972-ben házasodott, a neje gyors és gépírónő volt, titkárnőként dolgozott és két lánya van.

- Nem volt titkom: megbecsültem a vendégeket és ők is megbecsültek engem! – jelentette ki.


Ismert emberek

Sok ismert ember megfordult az Avasban: a művészvilágból színészek, zenészek, de híres labdarúgók, és persze politikusok is. A ’70-es években volt, hogy közel 200 fős politikai delegációt láttak vendégül Horváth Imréék. „A konyhában fehér köpenyes emberek figyelték az ételt, aztán úgy jött ki, hogy Kádár Jánosnak én szolgáltam fel az ételt.”




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában