Helyi közélet

2015.11.04. 09:30

Vitatják a Top 100-as oktatási rangsort: "ez így torz képet ad"

Miskolc - Ha a diákok fővárosi egyetemre mennek, jobb helyezést kap a középiskolájuk.

Miskolc - Ha a diákok fővárosi egyetemre mennek, jobb helyezést kap a középiskolájuk.A Herman Ottó Gimnázium a 34., a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium a 38., a Földes Ferenc Gimnázium pedig a 91. a HVG középiskolai rangsorában, mely az ország 100 legjobb intézményének eredményeit mutatja.

Pár éve meglepődve tekintenek az iskolaigazgatók ezekre a listákra, hisz négy évvel ezelőtt, amikor még Neuwirth Gábor oktatáskutató készítette a rangsorokat, a Herman és a Földes ott volt a top 10-ben.

Hátrányban

Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója lapunknak úgy értékelte az idei eredményt, hogy végül is javulást jelent ahhoz képest, hogy a HVG tavaly 43., tavalyelőtt pedig a 36. helyre tette őket. De mint fogalmazott, a lista értékelési szempontjai miatt egyértelműen hátrányba kerülnek a vidéki gimnáziumok. Mégpedig azért, mert a felvételi eredményekbe döntően az számít, hogy az illető diákot melyik egyetemre vették föl. Amelyik egyetem a HVG saját rangsora szerint előkelőbb helyen szerepel, az több pontot ér. Az igazgató szerint az adott szakon elért felvételi pontszámokat kellene figyelembe venni, hiszen a miskolci diákok közül nagyon sokan anyagi okok miatt választják a helyi egyetemet, és nem azért, mert nincs elég pontjuk a fővárosi egyetemekre. Így tehát a rangsor torz képet mutat, jelezte az igazgató, amit már kétszer is szóvá tettek a készítőjének. Madarász Péter hozzáfűzte: a képet az is rontja, hogy ebbe a rangsorba például nem számítanak bele az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért eredmények, ami érthetetlen.

Nem számít

Ezt egyébként Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója sem érti. Hiszen az OKTV-n elért eredmények alapján a Földes ott van a legjobbak között: fizikából a 3. helyen, matematikából a 4. helyen, informatikából pedig a 11.-en. Az összesítésben azonban ez nem számít, így csak a 91. helyre kerültek, mert a felvételi eredmények itt is gyengék a lista készítői szerint.

– A felsőfokú beiskolázásunk 95 százalékos, csak nagyon sok diákunk a Miskolci Egyetem valamelyik műszaki képzését választja. Ez pedig a HVG rangsorában nem sokat ér – mondja Veres Pál. Hozzáteszi: annak természetesen örülnek, hogy ott vannak az ország 100 legjobb gimnáziuma között, de a rangsor készítésének szempontjaival nem ért egyet.

Jobb helyen

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium rangsorbeli eredményei egyre javulnak, a tavalyi 65. helyről az idén a 38.-ra ugrottak. Holczinger Ferenc igazgató ezt az eredményt egyrészt annak tulajdonítja, hogy az iskola pedagógusai hangsúlyt fektetnek a kompetenciamérések, az érettségi és a felvételi eredményeire. Megjegyzi: az azonban valóban igazságtalan, hogy a rangsor készítői a felvételi eredményeknél elsősorban a fővárosi egyetemeket veszik figyelembe, ezzel a vidéki gimnáziumok hátrányba kerülnek. A Fényi Gyula gimnázium végzős diákjai közül egyébként sokan választanak budapesti egyetemet, tudtuk meg.


Kérdések válasz nélkül

Szerettük volna megtudni a középiskolai rangsor készítőjétől, hogy miért a felsorolt szempontokat vették figyelembe. A következő kérdéseket küldtük el a HVG szerkesztőségébe: Miért tesznek különbséget egyetem és egyetem között? Sokkal igazságosabb lenne, ha a felvételi pontszámok számítanának. Vidékről ugyanis anyagi okok miatt sokkal kevesebben felvételiznek budapesti egyetemekre, mint a fővárosból. Miért nem számít a középiskolai rangsorba a diákok országos vagy nemzetközi versenyeken elért eredménye? Mi a célja ennek a rangsornak?

Választ azonban egyelőre nem kaptunk.


Ami számít, és ami nem

A HVG rangsorában a következő szempontokat vették figyelembe: a kompetenciamérés eredményei (matematika és szövegértés, a magyar-, a matematika-, a történelem- és a nyelvi érettségi eredménye, valamint a felvételi eredmények. A HVG közli a diákolimpián jó eredményt elért iskolák rangsorát, itt a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium a 8., a Herman Ottó Gimnázium a 11.

Az egyházi iskolák rangsorában a Fényi az 5. helyen áll.

Az OKTV-eredmények között a Földes mellett szerepel a Fráter György Katolikus Gimnázium is, a 7. helyen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában