Helyi közélet

2015.11.11. 09:57

Ünnepélyesen is felavatták a Tokaji Bormúzeumot

Tokaj - „Tokaj valamennyi polgára büszke lehet a mai napra.”

Tokaj - „Tokaj valamennyi polgára büszke lehet a mai napra.”Bár a projektzáró esemény a napokban már megtörtént, ünnepélyes keretek között kedden délután avatták fel Tokajban a Tokaji Bormúzeumot, amelyen egyebek mellett részt vett dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, dr. Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője, Török Dezső, a B.-A.-Z. megyei önkormányzat vezetője.

Tokajiak büszkesége

– Tokaj valamennyi polgára büszke lehet a mai napra – mondta köszöntőjében Posta György, Tokaj polgármestere. – Még a Májer János vezette testület álmodta meg a tokaji kulturális negyedet, amelynek első eleme a zsinagóga felújítása volt, amely ma kulturális konferenciaközpontként működik. a második elem a Paulay Ede Színház létrehozása volt, a mostani, a harmadik elem pedig a világörökségi Tokaji Bormúzeum, amelyre a pályázatot 2009-ben nyújtották be és amelynek megvalósítása közel 650 millió forintba került. A három épület belső udvarában pedig kialakulóban van egy szoborpark, amelynek első alkotását a közelmúltban avatták fel. A kulturális negyed kialakításának három eleme összesen 2 milliárd forintba került.

Üzenet

– Úgy érzem, mindannyiunk számára fontos Tokaj, Tokaj-Hegyalja, a világörökségi terület és ez az épület – mondta köszöntőjében dr. Mengyi Roland. – Ez a hely, ahol most vagyunk, üzen valamit Magyarországon keresztül egész Európának. Azt üzeni, megvan bennünk az a tudás, tartás, kulturális erő, amelyre büszkék lehetünk. Ezt a tudást, tartást és erőt Tokaj-Hegyalja évszázadok óta méltán képviseli és szolgálja. Ez a múzeum egy olyan alkotás, ahol valami új született, amire méltán lehetünk büszkék valamennyien.

Örökség

– Ha azt a szót halljuk, örökség, az azt jelenti, kaptunk valamit elődeinktől – mondta beszédében dr. Puskás Imre. – Tokaj-Hegyalján a borászatnak egy olyan sajátos kultúrája jött létre az elmúlt századok során, amely egyedülálló az egész világon. Ha bárhol a világon kimondom azt a szót, tokaji, szinte azonnal a vidék borára gondol mindenki, arra a hatalmas értékre, amely az itt élők munkájának eredményét dicséri. Az örökség azonban egyben felelősség is. Az örökséget lehet felélni, vagy lehet ápolni, gondozni, vagy lehet tovább gyarapítani. Ez a ház ezt az utóbit szimbolizálja, teremti meg.

Ösztönzés

– A kulturális infrastruktúra az elmúlt években hatalmas fejlődésen esett át – mondta dr. Hoppál Péter. – Bátran mondhatjuk, ezen a területen történelmi időket élünk meg, azonban ezeket a fejlesztéseket nem elég csupán a fővárosra korlátozni, a vidék számára is lehetőséget kell teremteni arra, hogy a helyi közösségek is meg tudják élni saját identitásukat. A fővárosi példa ösztönzést kell, hogy jelentsen a vidék számára. Az, hogy ma Magyarországot világszerte kultúrnemzetként tartják számon, abban jelentős érdeme van Tokaj-Hegyaljának. A mai alkalom egy adósságtörlesztés és tisztelgés az előtt a páratlan hagyomány előtt, amelyet Tokaj-Hegyalja képvisel.


Adomány a szegilongiaknak

Kedden dr. Hoppál Péter a megyénkbeli látogatását Mezőkövesden kezdte, ahol átadta a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum fejlesztéseit, valamint miniszteri oklevelet adott át az alapító Hajdu Ráfis János részére. Ezt követően Szegilongra utazott, ahol a helyi könyvtárban átadta azokat az adományokat, amelyeket az államtitkárság tagjai gyűjtöttek a szegilongiak számára a jótékonysági világnap alkalmából.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában