Helyi közélet

2015.11.21. 08:38

Rangsor: az már rögtön más, ha a versenyek is számítanak

Miskolc - Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója és kollégái is készítettek egy középiskolai rangsort.

Miskolc - Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója és kollégái is készítettek egy középiskolai rangsort.

Igaz, ez a lista csupán az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek eredményét mutatja az Oktatási Hivatal statisztikái alapján, de azért lényeges, mert a nagy értetlenséget kiváltó HVG által készí­tett középiskolai rangsor készítője egyáltalán nem vette figyelembe ezeket az eredményeket (mint arról korábban írtunk). Amikor feltettük a kérdést, hogy miért nem, akkor azt válaszolták:

„Az országos tanulmányi versenyeken a középiskoláknak körülbelül a negyede ér el döntős helyezést. Ezek az iskolák rangsorolhatók a tanulmányi versenyeredményeik alapján, de ennek a rangsornak csak az eleje tekinthető statisztikai értelemben megalapozottnak. Azaz körülbelül 30–50 iskola rangsorolása lehetséges az országos tanulmányi versenyek összesített eredményei alapján, ami nem elegendő egy 100-as rangsor összeállításához”.

Bizonyíték

De hogy ez mennyire nem így van, Madarász Péter számokkal bizonyítja. Mint mondja, az érintett tanévben 570 középiskola indított az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen tanulókat és 254 középiskola tanulói jutottak döntőbe, ami egyértelműen cáfolja azt a választ, hogy ez a mutató alkalmatlan a legjobb 100 középiskola rangsorának megállapítására.

– Ha pedig egy iskolának nincs OKTV eredménye – miközben 254 iskolának van –, annak nem feltétlenül kell a legkiválóbbak között szerepelni – érvelt az igazgató.

Az OKTV eredményeket összegző országos rangsorban tehát a Herman Ottó Gimnázium a 12. helyen áll (a HVG összesített rangsorában csak a 34.), a Földes Ferenc Gimnázium a 18. (a HVG rangsorában a 91.), a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium a 68. (a HVG szerint a 38.).

Mégis van

A napokban pedig megjelent a HVG egyetemi rangsora is. Madarász Péter értetlenül áll ezelőtt is, mivel kiderült, hogy ennek a rangsornak a készítésekor viszont figyelembe vették a felvett hallgatók OKTV-n elért eredményeit.

– Csakhogy erre a versenyre a középiskolák végzik a felkészítést, tehát ezen intézmények munkáját dicséri – mondta Madarász Péter, hozzátéve –, amikor azt kérdeztük a HVG-től, hogy miért nem veszik figyelembe a versenyeredményeket, azt válaszolták: nincs adatuk. De ezek szerint mégiscsak van.

Erős lobbi

Az iskolaigazgatók azt sem tartják helyesnek, hogy a középiskolák eredményébe az is beleszámít, hogy a diákokat melyik egyetemre veszik fel. A fővárosi egyetemek többet érnek, a vidékiek kevesebbet. Madarász Péter szerint erős a fővárosi lobbi, úgy gondolja, talán az a cél, hogy a vidéki középiskolák fővárosi egyetemekre küldjék a tanulókat.

– Csakhogy mi például a Miskolci Egyetemmel azon dolgozunk, hogy a megyénkbeli diákok itt tanuljanak tovább, itt szerezzenek diplomát, hiszen ma már jó lehetőségük van az elhelyezkedésre Miskolcon is.

Madarász Péter szerint az effajta rangsorokat felelősség­teljesen kell elkészíteni, hiszen üzenete van a diákok és szülők felé is.


Minőséget jelző mutatók

A HVG-től azt kérdeztük, mi a célja az általuk készített rangsornak. A következő választ kaptuk: „A rangsorkiadvány célja a minőséget jelző mutatók alapján sorrendbe állítani az iskolákat, s úgy látjuk, az olvasók minden évben érdeklődéssel fogadják a rangsorokat. Ugyanakkor nagy figyelmet fordítunk az iskolák bemutatására is, mert a szülőket ez legalább annyira érdekli, mint a rangsor. Az iskolaválasztás előtt álló családokat elsősorban a közvetlen környezetük intézményei érdeklik, és nemcsak a helyezésszámokat figyelik, hanem az iskolák szolgáltatásait is”.


Én eddig úgy tudtam, a rangsor arra való, hogy megtudjuk belőle, ki a legjobb és ki kevésbé, ki a leggyorsabb, ki kapta a legtöbb aranyérmet, az iskolák esetében pedig, hogy hol folyik a legeredményesebb oktatómunka. (Mert sajnos a nevelés eredményességét elég nehéz mérni, azt legfeljebb a diákok a saját bőrükön tapasztalják.) Hegyi Erika jegyzete. tovább »

Borsod-Abaúj-Zemplén – Válaszolt a HVG a középiskolai rangsorral kapcsolatos kérdéseinkre. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában