Helyi közélet

2015.11.23. 09:32

Rajt a földárverésekben

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mintegy 10 ezer hektárnyi földterület vár gazdára Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mintegy 10 ezer hektárnyi földterület vár gazdára Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.Földet a gazdáknak! Ezt a nevet viseli az a program, amelynek révén helyben lakó, életvitelszerűen földműveléssel foglalkozók juthatnak művelési területhez az országban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Valamennyi megyei földárverés Miskolcon lesz két helyszínen, a kormányhivatal Dóczy és a Blaskovics utcai épületében. Mindkét helyszínen ma tartanak először földárverést.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízottól megtudtuk, hogy pátriánkban a mintegy 6000 helyrajzi számon 10 ezer hektárnál nagyobb földterületet érintő árveréseket egy hónappal ezelőtt tette közzé a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal. Egy hónapjuk volt a gazdáknak eldönteni, hogy beszállnak-e a hétfőn kezdődő licitálássorozatba.

Edelény környékén a legtöbb

Megyénkben a legtöbb földterület – mintegy 100 tétel – az Edelényi, a legkevesebb – mindössze 4 – a Sátoraljaújhelyi járásban várja reménybeli új tulajdonosát. Demeter Ervintől megtudtuk azt is, hogy a piaci árnál kicsit magasabban állapítják meg a kikiáltási árakat, mert mindenképpen azt szeretnék, ha nem lenne szó földek „elkótyavetyéléséről”.

Aki a legtöbbet ajánlja

Az árverésen legtöbbet ajánló gazda szerzi meg alapvetően a jogot az adott földterület megvásárlására, amelyhez kedvező banki kölcsön is igénybe vehető.

Az árveréseket követően harminc napon át kifüggesztik a szerződéstervezetet, mert ez idő alatt az elővásárlási joggal rendelkezők (például az adott földterület korábbi bérlője) számára lehetőség nyílik jogának érvényesítésére. Azaz amennyiben hajlandó az összeget megfizetni, akkor övé lesz a földterület.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában