Helyi közélet

2015.11.25. 14:22

Nyolc bányászati koncesszió nyerteseiről döntött az NFM

Budapest/Berettyóújfalu/Dubicsány - Szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére szóló nyolc bányászati koncesszió négy nyerteséről döntött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) - közölte a tárca és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szerdán az MTI-vel.

Budapest/Berettyóújfalu/Dubicsány - Szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére szóló nyolc bányászati koncesszió négy nyerteséről döntött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) - közölte a tárca és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szerdán az MTI-vel.A közlemény szerint az O&GD Central Kft. Berettyóújfalun, Mogyoródon, Nagykátán és Ócsán, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Battonya-Pusztaföldvár északon és Dányon nyert jogosultságot koncessziós szerződés megkötésére. Ezen kívül a HHE GROUP Kft. Lakócsán, a magyar koncessziós tenderen első alkalommal résztvevő, a régióban aktív kanadai Bankers Petroleum többségi tulajdonában álló Panbridge Hungary Zrt. Püspökladányon köthet koncessziós szerződést - áll a közleményben.

A Sellye területére kiírt szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére, valamint a "Dubicsány I. - szén" bányatelekre vonatkozó barnakőszén feltárására és kitermelésére irányuló koncessziós pályázati felhívásokra nem érkezett ajánlat, azokat a miniszter eredménytelennek nyilvánította - áll a közleményben.

A nemzeti fejlesztési miniszter 2015 áprilisában tette közzé a bányászati koncessziós felhívásokat. A tízből nyolc felhívásra összesen 17 pályázat érkezett.

A szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számított 90 nap áll rendelkezésre, amely határidő miniszteri döntés alapján egy alkalommal, legfeljebb további 60 nappal meghosszabbítható.

Az élénkülő verseny, a befektetők hazai szénhidrogén-koncessziós lehetőségek iránti növekvő érdeklődése azért is különösen figyelemre méltó, mert a nemzetközi iparági környezetet alacsony beruházási aktivitás jellemzi - írta az NFM.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal további területek esetében is elkészítette az érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatokat, amelyek alapján a NFM újabb koncessziós pályázatok meghirdetését tervezi - olvasható a tájékoztatásban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában