Helyi közélet

2015.11.04. 18:12

Kéknyelv: A gazdák is tehetnek ellene

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ahogy arról már beszámoltunk, megyénkben is feltűnt a kéknyelv betegség a szarvasmarha-állományokban.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ahogy arról már beszámoltunk, megyénkben is feltűnt a kéknyelv betegség a szarvasmarha-állományokban.

Tiszaladányban és Csobajon hozott pozitív eredményt a 2015 októberében vett vérminták laboratóriumi vizsgálata. A betegséget vírus okozza, mely iránt a háziállatok közül a szarvasmarhafélék, juhok, kecskék fogékonyak, nem ragályos természetű, a törpeszúnyogok terjesztik.

A termeléskiesés, szórványos elhullás, vetélés, valamint a járványügyi korlátozásokból és az exportlehetőségek kieséséből eredő gazdasági kár jelentős lehet az állattartóknál.

Az állategészségügyi hatóság a kitörések körüli 20 kilométeres sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi szarvasmarhánál elvégzi a rovarirtó szerrel történő kezelést és a védőoltásban még nem részesült egyedek vakcinázását. Jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területe védőkörzetnek számít.

A gazdák a szúnyogok szaporodását elősegítő, úgynevezett másodlagos tenyészhelyek (pocsolyák, istálló környéki tocsogók, trágyalécsurgások, stb.) felszámolásával, illetve szúnyogriasztó/szúnyogölő szerek alkalmazásával tehetnek a legtöbbet a betegség terjedésének a megelőzéséért törpeszúnyogok kiiktatásával – hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában