Helyi közélet

2015.11.23. 18:44

Földet a gazdáknak! Elindult a többhetes árveréssorozat...

Miskolc - Sok-sok tízezer hektárnyi föld vár magángazdára Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Miskolc - Sok-sok tízezer hektárnyi föld vár magángazdára Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Mint a filmeken. Legtöbbünk a filmvásznon láthatott „igazi” átverést, amikor a részt vevők számokat tartalmazó tárcsákat a magasba emelve licitálnak valamilyen értékes tárgyra egy izgatottan zsongó nagy teremben, szemben ülve a licitbizottsággal.

Csak igazi gazdáknak adják

Kis túlzással persze, ilyen kép fogadott bennünket Miskolcon, a megyei kormányhivatal Dóczy utcai épületében, ahol hivatalosan is kezdetét vette az az árveréssorozat, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fellelhető állami tulajdonban lévő földeknek hivatott meglelni az új tulajdonosát.

Nem egészen ismeretlen már ez a dolog, hiszen néhány másik megyében pár héttel előrébb jár a Földet a gazdáknak! nevet viselő program, amelynek révén helyben lakó, életvitelszerűen földműveléssel foglalkozók juthatnak művelési területhez szerte az országban. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei kormányhivatal egy hónappal ezelőtt tette közzé a mintegy 60 ezer helyrajzi számot tartalmazó „hirdetménycunamit”, amely a megyénkbeli eladó földek adatait tartalmazta. Egy hónappal később, hétfőn pedig kezdetét vette a több héten át tartó árveréssorozat, amely minden hétköznap tart Miskolcon, két helyszínen, a kormányhivatal a már említett Dóczy utcai és Blaskovits utcai épületében.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott érdeklődésünkre elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben a legtöbb földterület – mintegy 100 tétel – az Edelényi, a legkevesebb – mindössze 4 – a Sátoraljaújhelyi járásban várja reménybeli új tulajdonosát. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a földek „elkótyavetyélését” elkerülendő, a piaci árnál kicsit magasabban állapítják meg a kikiáltási árakat. Aki a legtöbbet ajánlja, azé a föld megvásárlásának joga.

Röpködtek a milliók...

A Dóczy utcai árverésen közepes volt az érdeklődés, sőt olyan is volt, aki kifejezetten csak érdeklődésből jött el, nem akart aktív részese lenni a licitnek. Volt némi bizalmatlanság, a licitálók között nem találtunk senkit, aki névvel vállalva nyilatkozott volna.

Ezúttal a Miskolci Járáshoz tartozó földek kerültek kalapács alá. Egy 3,5 hektáros alsózsolcai külterületi földre egy jelentkező volt, akinek végülis a 4,2 millió forintos kikiáltási árat csak 50 ezerrel kellett megfejelnie. Egy ennél lányegesen nagyobb berzéki területért már verseny alakult ki, így az a 42,2 millió forintos kikiáltási ár helyett 46,4 millió forintért lelt új gazdára.



Jobbik: a magyar föld átjátszása folyik

A Jobbik – az első árverés megkezdése előtt – Miskolcon is tiltakozott az állami földek eladása ellen. A párt képviselői szerint a jelenlegi földárverés nem szól másról, minthogy „a nemzet vagyonának utolsó tartalékaiból újabb jelentős falatot juttasson a kormány a hozzá hűséges holdudvarhoz” – mondta Egyed Zsolt. A párt országgyűlési képviselője szerint a kormány folyamatosan megszegi ígéreteit: „a fideszes földforgalmi törvény megszavazásakor a kormány legfőbb érve az volt, hogy így külföldi állampolgár nem tud magyar termőföldhöz jutni. Ezzel szemben az igazság az, hogy a jelenleg zajló állami földeladások feltételeinek több mint 200 külföldi állampolgár felel meg, így a Fidesz megkezdte a magyar föld kijátszását a külföldiek és a kupecek kezére. Egyed Zsolt ennek tükrében a következő kérdéseket tette fel: Hogy lesz így demográfiai célprogram? Hogy lesz így szociális földprogram? Hogy lesz így az önkormányzati projektekhez föld? Hogy lesz így föld az értelmes szociális szövetkezeti próbálkozásokra?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában