Helyi közélet

2015.11.25. 14:06

A megyénkbeli anyák és újszülöttjeik egészségéért

Miskolc - Bált is rendez a megfigyelőrendszer érdekében a B.-A.-Z. Megyei Fidesz Női Tagozata.

Miskolc - Bált is rendez a megfigyelőrendszer érdekében a B.-A.-Z. Megyei Fidesz Női Tagozata.A B.-A.-Z. Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya javára, voltaképp a kismamák és születendő babájuk egészsége érdekében indított jótékonysági adománygyűjtést a B.-A.-Z. Megyei Fidesz Női Tagozata. Erről az akció meghirdetésekor már írtunk. Most arról kaptunk hírt, hogy november 27-én jótékonysági vacsorát szerveztek a Vigadó Étterembe, meghívásos alapon a megye vállalkozói számára. A felajánlók alsó limit nélkül tetszőleges összeggel járulhatnak hozzá a célhoz, amelyről dr. Nagy Gábor osztályvezető főorvos szolgált részletekkel.

Egy rendszerben

– Nem valami teljesen újfajta eszközről van szó, a CTG-t (cardiotocográfot) évtizedek óta „illik használni” minden szülőágy mellett, már csak azért is, mert minden szülészeti eseményt rögzíteni kell, de nagy hasznát vesszük a terhesgondozás során is, illetve a terhespathológián. Ez egy magzati állapotot észlelő készülék, amelyből az osztályon hat darab létezik jelenleg. Ügyes beosztással használtuk eddig őket, csakhogy eddig voltaképp egylégterű szülőszobánk volt hat ággyal, most pedig öt szeparált szülőszobánk van (közük egyágyasok is), összesen tíz szülőággyal, s nem jut minden egyes ágy mellé és a terhespathológiára is egy-egy CTG. Ráadásul nappal három szülésznő és két orvos, ügyeletben két szülésznő és egy orvos van a szülészeten, utóbbi esetben az orvosnak lehet, hogy a műtőben vagy az osztályon is dolga van. Ezért nemcsak tíz CTG-re volna szükség, hanem arra is, hogy egy közös rendszerben tudjuk azokat működtetni, egy központi monitoron keresztül lehessen követni az értékek változását. S akkor már az is üdvös volna, hogy a készülékek az anya főbb paramétereit is mutassák (mint vérnyomás, oxigéntelítettség, pulzus). Az újabb változatok már erre is képesek, sőt arra is, hogy az anya sétálgathasson a készülék használata mellett vajúdás közben. Minthogy a lombikbébik korát éljük, jó volna, ha legalább egy készülék egyszerre két magzat állapotának követésére volna alkalmas. A rendszer piaci ára 17 millió forint. A beszerzésre a finanszírozásból nem telik, s a szülészet új kubatúrájának kialakítását segítő pályázat sem adott lehetőséget új műszerek beszerzésére – mondta el dr. Nagy Gábor. Hozzátéve, hogy a vágyott rendszernek van még egy előnye: az információkat a digitalizált formában tárolja.

Közös átadás

A vacsoravendégek felajánlott összegét december 21-én ünnepélyes keretek között adják át a szervezők, ahová minden olyan cégvezetőt várnak, aki bármekkora adománnyal hozzájárult a vásárláshoz.

Ide várják a felajánlásokat

A Borsod Megye Újszülöttjeiért Alapítvány számlaszáma, amelyre a felajánlásokat várják: 10300002-10636317-49020011


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában