Helyi közélet

2015.10.03. 18:26

Ma is emlékeznek a kövesdi zsidóságra

Mezőkövesd - Egyedi tárlatvezetéssel idézték föl a 20. században élt zsidó emberek mindennapjait.

Mezőkövesd - Egyedi tárlatvezetéssel idézték föl a 20. században élt zsidó emberek mindennapjait.

A Szent László Gimnáziumba érkezett az országot járó, Történetek egy családi albumból című kiállítás. A 20. századi zsidó sorsokat bemutató tablókat rendhagyó tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők október 20-ig, az iskola diákjai mesélik el ugyanis a képeken megjelenők sorsát.

A megnyitón dr. Fekete Zoltán polgármester beszélt arról a könyvről, amelynek szerzője, Pataki Éva is a vendégek között volt. Az Ami elveszett című regény egy mezőkövesdi zsidó család történetét követi nyomon. Mint Fekete Zoltán mondta, az abban megjelenő személyeket mindenki ismerte a városban, sokan emlékeznek rájuk.

Szlukovinyi Péter, a Miskolci Zsidó Hitközség titkára kiemelte, a kiállítás másképp emlékezik azokra, akik a holokauszt áldozatai lettek, vagy éppen túlélték a korszakot. A zsidó vallás nem idegen az európai kultúra számára, az itt látott arcok, történetek a szomszédról, osztálytársról, rokonról, ismerősről szólnak. Egy élő közösség volt, amely az ország javát szolgálta.

Pataki Éva, a mezőkövesdi Czeisler család leszármazottja felelevenítette, megkereste Czeisler Éliás, az eredetileg Szikszóról származó dédnagyapja sírját, majd többször is járt a városban, s megírta a könyvet. Mezőkövesdre eleinte nem hívták, de már igen, s úgy érzi, végre hazaért. Nemrégiben a család Amerikában élő tagjai is felkeresték már a várost.

Népszerűsített hímzés

A kiállításon egyébként a matyó ruhába öltözött Klein nővérek fotója és története is látható. A mezőkövesdi zsidóknak nagy szerepe volt a matyó hímzés, népviselet népszerűsítésében. A kövesdi közösséget Auschwitzba deportálták, csak nagyon kevesen élték közülük túl a haláltábort. Míg a kövesdi zsidóság létszáma 1810 után folyamatosan nőtt, s volt, hogy kilencven üzletük is volt a nagyközségben, valamint számos orvost, mestert is adtak Mezőkövesdnek, addig mára teljesen eltűntek. Zömében a mostani főtér környékén laktak, ott állt zsinagógájuk is, melynek helyén iskola épült.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában