Helyi közélet

2015.10.20. 12:16

Interjú: Farkas Róbert

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője volt, aki 14 évesen került a Száztagú cigányzenekarba, és míg az elején a százból a százegyedik volt, később a zenekar egyik vezető prímása lett.

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője volt, aki 14 évesen került a Száztagú cigányzenekarba, és míg az elején a százból a százegyedik volt, később a zenekar egyik vezető prímása lett.

Szabi: Nem először jársz Miskolcon Robi, milyen emlékeid vannak a városról?

Farkas Róbert: Igen többször léptünk már fel Miskolcon, többek között a Nemzeti Színházban is muzsikáltunk, de a Művészetek Házában szintén volt Budapest Bár koncert. Nagyon szeretjük az itteni embereket, és az ők zenéhez való kötődését.

Szabi: 2007-óta létezik az általad vezetett, milyen volt a kezdet?

Farkas Róbert: Érdekesen alakult a történet, hiszen akkor még nem gondoltam rá,hogy ebből egy zenekar jön létre, ugye zenekar alatt azt értjük amikor már koncertet is ad... Én egy albumra kértem fel anno a művészeket, nem gondoltam, hogy nyolc évvel később még mindig zenél a Budapest Bár... Szerettem volna egy olyan hangulatú és olyan kort megidéző albumot ami a húszas-harmincas évek kávéházi muzsikáján alapszik, de azt megbolondítani úgy, hogy akár a fiatalabb generáció számára is élvezhető legyen. Eleinte kizárólag régi filmslágereket, táncdalokat dolgoztunk fel, mondhatnám, hogy leporoltuk őket. Ma már még szélesebb skálán mozgunk, a Beatles, a Doors, a Hungária, az Európa Kiadó dalait is játsszuk. Első koncertünk a Katona József Színházban már telt házzal zajlott, onnantól pedig sorban jöttek a felkérések. Minden művész akit felkértünk azonnal igent mondott a megkeresésünkre, érezték,hogy ebben sokkal több van nagyon élvezték, hogy egy cigányzenekarral dolgozhatnak együtt.

Szabi: A művészek felkérése mi alapján zajlott?

Farkas Róbert: Első körben azokat az énekeseket kerestem meg, akikkel eleve kapcsolatban voltam. Ilyen volt Németh Juci, vele néhány évvel előtte már tanítottam gyerekeket, vagy Szalóki Ági - Artisjus-díjas és többszörös Fonogram díjas énekesnő, akivel a Besh o droM együttesben játszottam, és Kollár Laci a Kistehén zenekarból. Ezekhez az énekesekhez pedig olyan kaliberű és olyan adottságokkal rendelkező embereket akartam keresni, akik ebből a körből nem lógnak ki, mégis az alternatív picit rockosabb vonalon mozognak.

Szabi: A Budapest Bár által játszott kávéházi cigányzene hagyományosan a nem cigány emberek szórakoztatására való. A zenészek mind romák, az énekesek viszont nem. Ez tudatos?

Farkas Róbert: Nagyon kevés roma alternatív rockénekest tudtam volna hívni a zenekarba, úgyhogy igazából nem ez volt számomra a szempont. Azt vallom, hogy minél több fajta ember jön össze, annál színesebb dolog születik. De mivel kávéházi cigányzenét játszunk, a zenei alapot nagyon fontos, hogy cigányzenészek adják.

Szabi: Zenei fronton várható újdonság?

Farkas Róbert: Mindig van újdonság. A legutóbbi az, hogy Mező Misi bekerült a zenekarba tavaly tavasszal aminek nagyon örülünk. Nemrég kijött egy olyan albumunk, ahol "Klezmer" zenét játszunk, ami egy nagy kirándulás a Budapest Bár részéről. Ezt az albumot Bangó Margittal, Mező Misivel valamint a budapesti zsinagóga főkántorával Fekete Lászlóval együtt készítettük el. Lesznek a közeljövőben is nagyon izgalmas dolgok, viszont ez maradjon még titok.

Szabi: Tervek?

Farkas Róbert: Ősz végén Milánóba utazunk egy fellépésere, aztán októberben Berlinben töltünk el három-négy napot és januárban ismét elhagyjuk az országot egy fellépés miatt. De leszünk a Vígszínházban,és megannyi remek helyszínen még az országban. Hamarosan csatlakozik hozzánk egy új művész, aki a Klezmer műsorunk állandó fellépője lesz, ő Palya Bea akit nagyon várunk, vele egyébként az első közös fellépésünk decemberben lesz Budapesten a MOM Kulturális Központban.

Szabi: Köszönöm a beszélgetést, hangos sikereket nektek!

Farkas Róbert: Köszönöm Szabi!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában